avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA: calcul norma de venit si plafon pentru firma ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA: calcul norma de venit si plafon pentru firma infiintata in cursul anului

Buna ziua, va rog frumos cateva clarificari daca puteti sa ma ajutati.

Am un PFA caen 6202 norma de venit care a fost infiintat la 29.09.2021 si doresc sa depun declaratia unica estimativa.

Pentru ca PFA a fost infiintat in septembrie, am considerat ca va avea 4 luni de activitate in 2021.

Pentru judetul/orasul in care locuiesc, norma este 35.000. La 4 luni, am scazut-o la 11.667.

Mai departe, plafonul celor 12 salarii este 27600. La 4 luni, am scazut plafonul la 9200

Norma de 11.667 este mai mare ca plafonul de 9200, astfel am considerat ca trebuie sa platesc CAS si CASS, ambele la minim 9200 cat este plafonul calculat la 4 luni.

De aici incep nelamuririle.

In PDF-ul pentru declaratia unica, la CASS daca bifezi ca am depasit plafonul, calculul acela cu 25% mi se face automat pentru toate cel 12 luni din plafonul de 27600 anual, chiar daca eu am numai 4 luni. Este corect asa? Daca nu, cum trebuie sa fie?
De exemplu la CAS, nu mi se calculeaza nimic automat si imi pot seta singur plafonul la 9200.

Poate comparatia dintre norma si plafon nu se face cu plafonul recalculat de mine ci cu plafonul normal de 12 luni si astfel ar rezulta ca de fapt nu am obligatia de a plati CAS + CASS?

Multumesc.

Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 12:29, 1 Octombrie 2021
Doar pentru calculul bazei de impozitare pentru impozitul pe venit se recalculeaza norma de venit la numarul de luni de functionare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxele la anaf pentru pfa infiintat in timpul anului. leonardvlad leonardvlad Buna ziua! As avea cateva intrebari legate de taxele la ANAF pentru PFA infiintat in timpul anului. PFA-ul meu este infiintat in data de 19.04.2022 la ... (vezi toată discuția)
Pfa norma venit inchidere adriantompa adriantompa Buna, am o intrebare. Am un pfa pe norma de venit cod 6202, infiintat in ianuarie 2020. Am depus declaratia unica pe 2020 in aceste zile din ianuarie 2020. Mi ... (vezi toată discuția)
Contributii pe venit in sectorul it Daliborka Daliborka Buna seara, In cazul in care o persoana PFA , in domeniul IT realizeaza venituri, care ar norma de venit si care ar fi contributiile platite pe venit?si cum ... (vezi toată discuția)