avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua.Sunt proprietar a unui apartament intr.un ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua.Sunt proprietar a unui apartament intr.un bloc cu 30 ...

Buna ziua.Sunt proprietar a unui apartament intr.un bloc cu 30 locuinte.Anexat blocului sunt 2 blocuri care folosesc scara noastră pt.trecere,fiind mai aproape de strada principala.Au obținut dreptul de a avea cartela de acces în scara,în instanță însă noi avem pretenția să contribuie si ei la întreținerea scării,renovare,atâta timp cât folosim impreuna spatiu,lucru cu care bineinteles ca ei nu sunt de acord.
Avem dreptul sa cerem instanței sa ii oblige sa contribuie la plata renovarii scarii(doar spațiul pe care îl folosesc si ei )?
Subliniez faptul că datorită lor,pt. ca lasa usile deschise astfel avand acces de trecere tot orasul,scara blocului e distrusă,e plină de mizerie,ba chiar pe timp de noapte oamenii străzii si.au facut loc de dormit in scara
Cel mai recent răspuns: n.tepes@yahoo.com , utilizator 15:28, 5 Octombrie 2021
Dreptul respectiv e neingradit, puteti cere in instanta ce doriti.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
O suma de 10 lei pe.luna de apartament ar fi echitabilă.
Ar fi bine sa o rezolvati amiabil.
În instanță este mult mai complicat decât pare și sunt costuri destul de ridicate în caz de proces.
Nu trebuie uitat faptul ca ei nu locuiesc pe scara și este vorba doar de parterul blocului.
Sunt multe aspecte juridice de analizat.
Trebuie analizata și hotărârea judecătorească în care au obținut dreptul de acces.
Ultima modificare: Vineri, 1 Octombrie 2021
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Nu au contribuit niciodată cu nimic.acum am cerut sa puna si ei bani pt renovare,pt.ca e distrusă complet scara blocului,deoarece noi nu putem închide,astfel devenind spatiu de tranzit pt tot orașul.Tot incercam pe cale amiabilă sa rezolvam cu ei ,dacă folosim spațiul impreuna sa il si întreținem impreuna,dar nu sunt de acord.Se bat in piept ca au hotărâre judecătorească si ca au dreptul sa foloseasca spațiul. Am avea câștig de cauză sa le cerem in instanta sa participe si ei financiar la întreținerea spațiului?
Ei in hotararea judecătorească au câștigat dreptul la o cheie de acces ,atat.
Nu ati inteles, daca nu va intelegeti amiabil, interziceti accesul lor, sa va dea ei in judecata, e costisitor si consumator de timp. Faceti un tabel nominal si stringeti semnaturi, cei din blocul respectiv, conform art. 49 din legea 196/2018 si votati ca ceilalti, care au drept de folosinta pentru acea parte comuna sa fie pusi la plata (sau sa le interziceti accesul, in caz contrar) in baza art 2 si art. 75.
Art. 49
(4)Hotararile adunarilor generale se iau in cadrul adunarii generale convocata sau reconvocata, dupa caz. In statutul propriu al asociatiei de proprietari pot fi prevazute si alte conditii de luare a hotararilor, dar nu cu mai putin de jumatate plus unu din voturile celor prezenti la adunarea generala convocata sau reconvocata. Pentru situatiile care vizeaza numai proprietarii unui tronson sau ai unei scari, hotararile sunt luate prin acordul scris al majoritatii proprietarilor scarii sau tronsonului respectiv, membri ai asociatiei de proprietari, pe baza de tabel nominal.
Art. 2
In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
...............................
p)parti comune - partile din cladire si/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietati individuale si sunt destinate folosintei tuturor proprietarilor sau unora dintre acestia, precum si alte bunuri care, potrivit legii sau vointei partilor, sunt in folosinta comuna.
Art. 75
Articolul 75
(1)Cheltuielile asociatiei de proprietari sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau intretinerea proprietatii comune si cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiaza proprietarii si care nu sunt facturate individual catre proprietatile individuale.

Atunci cind veti avea deviz de lucrari pentru reparatia si intretinerea acelei portiuni din scara, veti trece la plata si pe cei care au drept de acces din alte blocuri.



Daca nu avem asociatie de propritari,avem aceleași drepturi de obliga, vecinii din cele 2 blocuri anexate ,sa contribuie la cheltuielile de reabilitare a spațiului pe care îl folosim la comun ?

Alte discuții în legătură

Cota parte cheltuieli bloc Adrianro2019 Adrianro2019 Cota Parte Cheltuieli Bloc Daca într-un bloc cu 4 scări la o scară se fac reparații, de orice natură, fie că sunt conducte, fie că este o ușă de la ... (vezi toată discuția)
Cine beneficiază de venituri din chirie spatiu comun bloc? calinn_g calinn_g Intr-o asociație de proprietari a unui bloc cu mai multe scari, veniturile din închirierea unui spațiu comun aferent unei singure scari (sa zicem un uscator ... (vezi toată discuția)
Buna seara. avem la bloc urmatoarea situatie . s-a schimbat la ... caradis caradis Buna seara. Avem la bloc urmatoarea situatie . S-a schimbat la o scara o coloana de apa calda si rece pe un tronson. Administratorul a repartizat cheltuiala ... (vezi toată discuția)