avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Intra sub spectrul legii penale?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Intra sub spectrul legii penale?

Intra sub spectrul legii penale?

Buna ziua,

Reprezinta fapta penala refuzul unui Presedinte/Administrator de Asociatie Proprietari de a aplica o lege cu caracter obligatoriu ce prezinta si sanctiuni contraventionale?
Daca cei desemnati sa o aplice refuza, astfel punand pe cei ce doresc respectara si aplicarea legii in imposibilitatea de a o respecta putem considera ca se intra sub incidenta legii penale?

Practic Legea nr.196/2021 ce modifica art.10 alin.(5) din Legea nr.121/2014 ne obliga, precizand si sanctiuni contraventionale, sa montam pana la 31.12.2021 repartitoare cost caldura.
Majoritatea proprietarilor doresc sa respecte legea, iar o mica parte nu. Presedintele si Administratorul Asociatiei de Proprietari fac front comun impreuna cu cei ce nu doresc, blocheaza demersul cu buna stiinta si refuza sa contracteze serviciul de montare si calculare al costului caldurii in sistem centralizat. Proprietarii ce doresc montarea nu pot actiona in nume propriu deoarece acest contract de prestari servicii trebuie incheiat de Asociatie, si nu de proprietari.

Putem considera acest lucru fapta penala?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru0312 , utilizator 10:03, 6 Octombrie 2021
Faceti o sesizare la primarie.

vali m a scris:

Faceti o sesizare la primarie.

Pentru ce sa fac sesizare la Primarie daca vorbim de o lege cu caracter obligatoriu? O astfel de sesizare nu ar face decat sa tergiverseze acest demers din cauza timpilor lungi de raspuns si a ambiguitatii in raspunsurile autoritatilor locale.

Aceasta lege ar trebui aplicata imediat si daca se blocheaza aplicarea ei ar trebui sa existe repercursiuni pentru cei ce fac asta.

Eu as dori intai sa ii notific in scris, dar as dori sa stiu unde se incadreaza refuzul lor, exista raspundere penala sau civila pentru o astfel de fapta?

Multumesc!
Poate nu m-am facut inteles destul de bine...

X, Y si Z(Presedinte) locuiesc la comun.
Statul emite o lege obligatorie ce prevede si contaventii, cu termen fix de aplicare.
X si Y doresc sa respecte legea, dar fara Z nu se poate, iar Z(Presedinte) cu rea credinta blocheaza aplicarea legii si ii pune pe X si Y in situatia de a incalca legea fara voia lor.

tinand cont ca Z are atribuii in aplicarea legii actiunile lui reprezinta o fapta penala sau are caracter civil, si la ce lege se incadreaza actiunile lui?

Multumesc mult de ajutor!

P.S.
Va rog nu oferiti solutii gen schimbarea lui Z din functie, nu exista majoritate in acest sens, si nici timp!
Aveti dovada indubitabila ca refuza sa aplice o lege?
Aspectul invocat de dv nu intruneste elementele unei fapte sub incidenta penala
Majoritatea proprietarilor doresc sa respecte legea, iar o mica parte nu.

Daca exista majoritatea ,atunci convocati adunare generala,supuneti discutiei problemele asociatiei si participantii urmeaza sa hotarasca masurile de rigoare
Da am...Adunare Generala a fost organizata, personal m-am ocupat sa cer oferte de la toate firmele autorizate ANRE, am mers prim bloc si am cerut proprietarilor sa isi declare pozitia si sa semneze de unde a rezultat o majoritate(care oricum e irelevanta tinand cont de faptul ca e Obligatoriu prin lege), am transmis catre Presedinte si Administrator tabelul prin posta electronica si le-am cerut sa demareze procedura de achizitie, si am transmis prin posta electronica(la cererea Presedintelui) catre firma care a fost considerata castigatoare raspunsul nostru si datele de contact ale reprezentantilor Asociatiei.

Dupa acel moment a fost blocat tot de "vice-Presedinte", deoarece el si inca 4 locatari nu vor repartitoare si nici ca noi sa le montam, iar Presedintele si Administratora s-au conformat.

Mai am nevoie si de alte dovezi?

Tinand cont de cele de mai sus se poate spune ca reprezentantii Asociatiei pun locatarii in situatia de a nu respecta legea si ca pot raspunde penal?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitate montare repartitoare cost caldura Alexandru0312 Alexandru0312 Montare repartitoare cost caldura - Obligatoriu Buna seara, Conform cu art. VII din Legea nr. 196/2021 pana la data de 31.12.2021 suntem obligati sa ne ... (vezi toată discuția)
Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Administratorul blocului nu este de acord cu montarea repartitoarelor. anomism anomism Administratorul blocului in care locuiesc nu este de acord cu montarea repartitoarelor de caldura si nu inteleg motivul acestuia. Cf legii 121/2014 privind ... (vezi toată discuția)