avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara. As avea o nelămurire în legătură cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara. As avea o nelămurire în legătură cu moștenirea. ...

Buna seara.
As avea o nelămurire în legătură cu moștenirea.
În urma cu 3 luni, tatăl meu a decedat, acesta deținea împreună cu mama mea un apartament, si cu fratele sau jumătate din casa părintească.
Dacă timp de 1 an nu se face succesiunea, ce se întâmplă cu părțile care erau deținute de tatăl meu?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:50, 12 Octombrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Termenul de un an de la data deschiderii moștenirii (= data decesului celui despre a cărui moștenire este vorba) este termenul de opțiune succesorală.

Adică termenul în care un succesibil (= o persoana care îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru a putea moșteni - cum sunteți dvs. în calitate de fiu) trebuie să alegă între două variante: vrea sau nu vrea moștenirea.

Dacă o vrea, atunci ar trebui să exteriorizeze cumva această voință. De preferat, printr-o declarație de acceptare expresă dată la notar. (nu este singura modalitate, dar e mai sigură).

Succesibilul care acceptă moștenirea își consolisează retroactiv (de la data decesului) calitatea de succesor / moștenitor.
Sucesibibilul care renunță la moștenire este considerat că nu a fost niciodată succesor/moștenitor.

Sesizați nuanțele.

Odată acceptată moștenirea o puteți dezbate și mai târziu. De preferat înainte de împlinirea a doi ani de la deces, ca să nu plătiți și impozit. Dar dacă vreți să plătiți și statului ceva, puteți s-o dezbateți și peste 3 ani.

Ce se întâmplă în acest timp?
Cei care au acceptat moștenirea sunt proprietarii bunurilor succesorale.

Acceptarea consolidează transmisiunea moștenirii realizată de plin drept la data decesului. (art 1114 C. civ),
Mai pe românește, nu există nicio clipă în care bunurile succesorale ar fi fără stăpân. Ele aparțin moștenitorilor.

Ce (le) lipsește?
Dovada.
Certificatul de moștenitor (actul ce se eliberează în urma dezbaterii succesorale) face dovada calității de moștenitor, legal sau testamentar, precum și dovada dreptului de proprietate al moștenitorilor acceptanți asupra bunurilor din masa succesorală, în cota care se cuvine fiecăruia. (1133 C.civ).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatia mostenitirului testamentar de preluare a datotiilor defunctului George Chiriac George Chiriac Buna ziua, unchiul meu a decedat si neavand mostenitori rezervatari m-a desemnat pe mine mostenitor testamentar unic. Recent am aflat ca inainte de moarte ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! În urma decesului soției, am descoperit că aceasta ... ArturD ArturD Bună ziua! În urma decesului soției, am descoperit că aceasta contractase un credit la banca ING. Cei de la bancă mi-au transmis că trebuie să preiau eu ... (vezi toată discuția)
Datorie a parintelui dintr-un proces civil, transferata copilului VBG1 VBG1 Buna seara, am urmatoarea situatie: tatal meu, in tinerete, a avut un conflict cu o persoana legat de o tranzactie a unei case, in urma caruia a fost dat in ... (vezi toată discuția)