avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Actiune in instanta privind cotizatia catre Sanatate
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Actiune in instanta privind cotizatia catre Sanatate

Buna ziua.
Vin cu o intrebare care cred ca va priveste inclusiv pe dumneavoastra si care, din punctul meu de vedere, reprezinta inechitate si discriminare. Va ridic problema contribuitiei de 10% din salariu catre Sanatate, care, din punctul meu de vedere reprezinta in primul rand o discriminare intre angajatii cu salariul minim pe economie si cei care au salarii mai mari pe cartea de munca. Practic, la un salariu minim pe economie se cotizeaza ~140 lei iar la un salariu de 10000 lei, spre exemplu, ~1000 de lei. Cand vine vorba despre serviciile medicale, in schimb, cu totii avem acces la fix acelasi pachet medical, lucru cu care nu sunt absolut deloc de acord. Din punctul meu de vedere, atat timp cat beneficiam cu totii de acelasi tratament din punct de vedere medical, atunci cu totii ar trebui sa cotizam la nivelul salariului minim pe economie.
In cele din urma, intrebarea este daca se poate deschide o actiune in instanta in sensul acesta (sa se plafoneze cotizatia catre sanatate la nivelul salariului minim pe economie) si in cazul in care are succes, daca se pot recupera sumele platite pana acum.
Ca si eventual precedent, din cate stiu, exista un avocat din tara care si-a anulat pentru dansul prin actiune in instanta in totalitate cotizatia pentru Sanatate.
Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 12 Octombrie 2021
marianu20, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 12:38, 12 Octombrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua. Sistemul de asigurari sociale este cladit pe principiul solidaritatii sociale. Dvs platiti practic si pentru cei care nu isi permit sa plateasca mai mult sau chiar deloc. S-au mai invocat aceste chestiuni, fara succes pana acum, insa, daca aveti argumente convingatoare puteti incerca, dar sansele nu sunt foarte optimiste, din punctul meu de vedere. Succes!
A spus ceva pe tema asta si actualul ministru de finante... acum sa vedem ce o sa fie...
Și eu as dori sa se faca ceva, nici mie nu mi convine sa platesc pentru toti cei ce nu au chef de munca si i-au ajutor social..., betivii...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenzi circulatie pvstefanes pvstefanes Dupa cum stie orice conducator auto amenzile de circulatie se calculeaza in functie de punctele de amenda ale contraventiei si de,atentie, valoarea salariului ... (vezi toată discuția)
Contractde de asigurare in sistemul public de pensii si la somaj ninel_d ninel_d Buna ziua si imi cer scuze daca nu am adresat corect intrebarea.As dori sa stiu daca exista posibilitatea de a achita individual cotizatia pt pensie sau somaj ... (vezi toată discuția)
Calcul salariu- deducere cotizatie sindicat cristina_b cristina_b pentru un salar brut de 3600 lei, un salariat cotizeaza la sindicat cu 1% din salarul brut (36 lei). intrebare: cand se calculeaza impozitul pe salar, se ... (vezi toată discuția)