avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Amenzi circulatie
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Amenzi circulatie

Dupa cum stie orice conducator auto amenzile de circulatie se calculeaza in functie de punctele de amenda ale contraventiei si de,atentie, valoarea salariului minim pe economie (0,1 x salariu minim x nr. puncte amenda). Eu sunt pensionar cu o pensie medie de cca 2000 lei dar valoarea punctului de amenda mi se calculeaza la 2900 lei, cat este acum salariul minim pe economie. Acest mod de calcul este dupa parerea mea artificial, nedrept si discriminatoriu fata de cetateni care au venituri diferite deoarece nu tine seama de diferentele uriase care sunt in tara asta intre veniturile unor categorii diferite de cetateni, sau in cadrul acelorasi categorii. De exemplu valoarea punctului actual de amenda este de 290 lei, valoare care pentru un pensionar cu o pensie de 1000 lei/luna reprezinta un sfert din venitul lui lunar pe cand pentru pensionarul care primeste o pensie de 78.000,00 lei ( stie toata Romania cine este si ce a facut la viata lui) punctul de amenda de 290 lei sunt doar bani de seminte. Ce sa mai spunem de salariati care au salarii foarte mari (desigur meritate , nu comentam) si care practic nici nu simt o amenda de cateva sute de lei. Este o inechitate si o discriminare care nu stiu cum de a trecut prin toate filtrele de legiferare. Ca sa nu mai vorbim ca efectul educativ si de corectare a diferitelor abateri in materie de circulatie rutiera este total diferit de la individ la idivid in functie de venitul acestuia. Ceva strigator la cer. Cu cat esti mai bogat cu atat iti poate pasa mai putin de legea circulatiei? Ce fel de dreptate este asta? Solutia este extrem de simpla dar se pare ca deranjeaza tot pe cei cu stare: valoarea punctului de amenda sa se calculeze ca procent din venitul anual realizat de fiecare contravenient in parte,. venit declarat in anul precedent la autoritatea fiscala , pensie sau salariu mediu pe ultimele 12 luni, dupa caz. Doar astfel se poate ajunge ca toti contravenientii sa devina egali intre ei pentru abateri similare! Sigur ca in aceasta idee se poate elabora o lege cu adevarat echitabila pentru toate categoriile de participanti la traficul rutier.
As dori sa aflu pe ce cale pot sesiza acest viciu major al acestei legi si cum pot lupta in cazul meu personal impotriva acestei discriminari flagrante. M-as bucura mult sa mi se alature cat mai multi dintre cei care sunt de aceeasi parere.
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 11:18, 5 Februarie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
va puteti adresa institutiei Avocatului Poporului.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ceea ce propuneți dvs. nu este posibil.
Singura soluție ca să nu plătiți amenzi este să respectați normele circulației rutiere.
Fiți sigur că cei cu venituri mari nu plătesc nicio amendă.
Nu ati inteles nimic. Eu sunt deranjat de o lege care face o discriminare flagranta intre cetateni egali in drepturi. Dece pensionarul cu 1000/luna sa plateasca 25% si cei din categoria Melescanu sa dea doar 1% din venitul lunar pentru acelasi punct de amenda?
Asta este privilegiu la puterea "n", inadmisibil pentru o tara membra EU.

- Fără atacuri la persoană, vă rog. Mulțumesc -
Ultima modificare: Miercuri, 5 Februarie 2020
Manuela Rășină, administrator
Am înțeles perfect, dar ceea ce doriți nu este posibil și nu cunosc niciun stat în care să se aplice un sistem de amenzi conform propunerii dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coplata din sanatate Kalisa Kalisa Conform legii de coplata din sanatate se excepteaza de la coplata pensionarii cu pensiile sub 740 de lei. As dori sa stiu daca este sau nu discriminare cand ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, am fost oprit de poliție pentru depășirea vitezei ... AlexandruV AlexandruV Bună ziua, Am fost oprit de poliție pentru depășirea vitezei pe un tronson de 50 km (aveam 83). Polițistul mi-a înmânat un PV cu avertisment (mă ... (vezi toată discuția)
Buna seara - amenda fara puncte? Elena2515 Elena2515 In decursul zilei de astazi am fost sanctionat contraventional cu o amenda de 580 lei (290 in 48 de ore ) pentru nerespectarea semnificatiei indicatorului ... (vezi toată discuția)