avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... pot beneficia de ajutorul de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

pot beneficia de ajutorul de somaj?

As vrea sa stiu si eu in ce masura pot beneficia de ajutorul de somaj in cazul in care angajatorul nu a platit integral darile! (mai bine zis eu lucrez la ei de la 1.03.2008 pana in prezent si am inteles ca nu mi-au platit nici macar un an ),

si daca este intre-adevar caz penal in cazul in care angajatorii m-au pus sa semnez pe salariul net (indexat) dar ei nu mi-au platit nici partea mea de contributie la sanatate , pensie si asigurari sociale?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:29, 11 Ianuarie 2010
Nu ar putea completa adeverinta dvs. intrucat sunt coloane in care bse completeaza contributie angajat,contributie angajator,data si nr OP,data si numar declaratie...

Faceti o sesizare la ITM local.
Poate fi un caz penal, v-a oprit contributiile personale pe care avea obligatia sa le depuna in conturile bugetelor respective si nu a facut-o, rezulta deturnare de fonduri.
1.Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara garantat an plata;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca an a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.

Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute mai sus este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate an functie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferentiate on functie de stagiul de cotizare, prevazute mai sus, sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

Ca sa puteti beneficia de ajutorul de somaj pana la solutionarea cauzei, va sfatuiesc sa va platiti singura din banii dvs ,,intarzaierile,, la contributiile aferente, urmand apoi sa vi le recuperati cum este si normal.
" 1.Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii; [...] "

lamurire:
despre ce cerere este vorba?

Alte discuții în legătură

indemnizatia de somaj vioricaloredana vioricaloredana buna ziua am si eu o intrbare.daca pe ultimele patru luni nu au fost platite datoriile catre stat pot beneficia de indemnizatia de somaj.lucrez la aceasta ... (vezi toată discuția)
Absolvent sau somer daniela23 daniela23 Buna ziua! Va rog lamuriti-ma si pe mine! Sunt in urmtoarea situatie: lucrez la o firma de 3 ani jumate si se pare ca din ianuarie vor sa reduca numarul de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj pacsokatalin pacsokatalin Buna ziua Sunt angajat la firma ca persoana peste 45 de ani somer.Primesc acum 30% din indemnizatia de somaj pentru ca am fost angajat conform legii nr ... (vezi toată discuția)