As vrea sa stiu si eu in ce masura pot beneficia de ajutorul de somaj in cazul in care angajatorul nu a platit integral darile! (mai bine zis eu lucrez la ei de la 1.03.2008 pana in prezent si am inteles ca nu mi-au platit nici macar un an ),
si daca este intre-adevar caz penal in cazul in care angajatorii m-au pus sa semnez pe salariul net (indexat) dar ei nu mi-au platit nici partea mea de contributie la sanatate , pensie si asigurari sociale?
multumesc
ma gandesc la urmatorul caz:
salariul se ia in 2 transe, nu stiu, pe 10 ale lunii (avans) si luna viitoare, sa zicem pe 8 (licihidare).
sa zicem, ca in luna august, pe 31, este ultima zi de munca, dupa care ar urma somajul. banii cuveniti pt luna august se vor lua de-abia in septembrie, pe data de 8, care ar reprezenta lichidarea.
pt dosarul de somaj, dupa cum multi cunosc, sunt anumite acte, printre care si de la ultimul loc de munca.
pt a depune cererea de intrare in somaj si pt a avea dosarul complet, ar trebui sa se astepte CEL PUTIN data de lichidare a drepturilor banesti cuvenite, de la ultimul loc de munca.
poate sa dureze si o saptamana, si doua, etc...
deci, dosarul de somaj, ar putea fi depus, sa zicem, dupa 2 saptamani de la ultima zi lucrata.
acum arunc problema urmatoare...
DAR, daca data de depunere a dosarului de somaj reprezinta iesirea din cele 24 de luni, cand poti avea cel putin 12 luni de cotizatii (art. 17 alin. (1) din Legea nr. 76/2002... au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii)?
Cele 12 luni pot fi succesive sau separate, de ex. in ultimii 2 ani ati muncit intr-un an 5 luni, ati intrerupt serviciul, anul urmator v-ati angajat in alta parte 7 luni. Conditia e indeplinita.
criog:
Va redau din legea 76/2002:
Art.38 (2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, în termen de 30 de zile de la această dată.
(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.