avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Transfer medic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Transfer medic

Domeniul este medical... Se poate, in conditiile actuale ale pandemiei de COVID, transfera un medic de o specialitate pe o alta sectie, de ALTA specialitate? de ex. un medic dermatovenerolog pe o sectie de interne? Imi poate indica cineva un ordin de ministru sau de la DSP care sa ma lamureasca?
Multumesc,
Ultima modificare: Miercuri, 13 Octombrie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Laur68 , utilizator 14:36, 14 Octombrie 2021
Este vorba de schimbarea locului de munca si a functiei .. transferul opereaza numai intre doi angajatori diferiti .

Art.41 C.mun.:
1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
...
b) locul muncii;
.....

Asadar, regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor.
Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala a c.i.m. numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege, în toate cazurile în care este posibilă modificarea unilaterală a contractului de muncă, aceasta este însă temporară.

Modificarea unilaterala a locului muncii, fără consimţământul salariatului se poate face :
- detasare;
- delegare;
- în cazul unor situaţii de forţă majoră;
- cu titlu de sancţiune disciplinară
sau
- ca măsură de protecţie a salariatului.
Va multumesc pentru lamurire, Corect ar fi fost sa formulez "delegare" in loc de transfer.
Si totusi, fiind un domeniu delicat, cel medical, delegarea, chiar in cazuri de forta majora, nu ar trebui sa tina seama de specialitatea medicului? Din cate stiu, medicii au eliberata o autorizatie de libera practica si o asigurare de malpraxis pentru o anumita specialitate (in exemplul meu dermatologie), iar aceastea nu ii dau dreptul sa practice alte specialitati... Ar fi ca si cum as delega un croitor sa sudeze tevi... in aceste conditii nu este normal ca detasarea/delegarea sa sa faca cu respectarea acelei autorizatii de libera practica? Ma pun si in situatia unei familii care afla ca ruda lor (pacientul internat) este tratat de hepatita de un medic orl-ist... (este tot un exemplu folosit doar pentru a sublinia rolul autorizatiei de libera practica a medicilor, care, repet, este eliberata doar pentru O SPECIALITATE medicala). Cu stima.
Imi pare rau daca am fost pana acum putin ambiguu, dar am o poza cu documentul "incrimator", asa ca revin cu precizari:
- se fac referire la urmatoarele documente:
* art 178 din Legea 95/2006, cu dispozitiile OMS 1384/2010;
* OMS 434/2021, cu modificarile si completarile ulterioare;
*Ordinul Comandantului Actiunii 9490/4.10.2021;
* normativul de personal 1224/2010.
Singurul act oficial in care se specifica CLAR (asa am gasit pana acum) resursa umana disponibila pentru detasare/delegare in cazul situatiei bolnavilor de COVID este OMS 434. OCA 9490 am inteles ca nu este publicat nicaieri oficial, este contestat vehement de avocati si pacienti.
Avand in vedere cele expuse, se poate face delegarea unui medic de alta specialitate, decat cea scrisa clar in OMS 434, pentru ingrijirea pacientilor de COVID?
Cu stima si multumesc pentru timpul acordat problemei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca GabrielaMihalcea7132 GabrielaMihalcea7132 Sunt asistent medical in spital si intreb daca mi se poate schimba locul de munca fara acordul meu (vezi toată discuția)
Transfer intre puncte de lucru Silviu2017 Silviu2017 Buna seara sunt angajat al unei societeti comerciale, angajat din 2011 dupa ce am fost preluati cu tot cu angajati dupa vanzarea intregului businness. Am ... (vezi toată discuția)
Schimbare loc de munca mihaela_1968 mihaela_1968 Exista vreo solutie legala pt. a putea schimba mai usor locul de munca al salariatului? De ex, daca poti trece in CIM ca salariatul isi va desfasura ... (vezi toată discuția)