Buna ziua...As dori sa închei un testament la.notariat si as dori sa stiu ce acte trebuie sa am pentru acest demers?si v-as mai ruga frumos sa imi spuneti daca testamentul nu este atacat .de către moștenitorii rezervatari.atunci este respectată dorinta celui care a scris testamentul.?ceea ce scrie in testament?Va multumesc anticipat si o zi bună sa aveți si dvs..
Acte necesare:
Actul de identitate al testatorului – persoana care lasa testamentul
Actul de identitate al legatarului – persoana in favoarea careia se lasa testamentul
Actul de proprietate asupra bunurilor ce sunt lasate prin testament;
adeverinta medicală (medic specialist) privind existenta deplina a discernamantului (după caz);
Orice persoană ce are capacitate de exercițiu deplină va dispune după cum dorește printr-un act unilateral notarial privind bunurile mobile și imobile pe care le posedă, după moartea sa, cu anumite excepții.
Se va înscrie atât înregistrarea testamentului, cât și revocarea lui în Registrul Național Notarial de evidență a liberalităților (RNNEL) la INFONOT.
Restricții: moștenitorii rezervatari – au dreptul la ½ din cota succesorală, care în absența liberalităților sau dezmoștenirilor, Ii s-ar fi cuvenit ca moștenitor legal
– dacă doresc pot ataca testamentul pentru a primi cota succesorală conform art. 1088 NCC
Aveți nevoie de actul de identitate al dvs. și o copie după actul de identitate al persoanei în favoarea căreia faceți testamentul.
Puteți solicita sa fiți asistat de 2 martori, dar nu e obligatoriu.
Prezenta beneficiarului testamentului nu este necesara, și nici actele de proprietate.
Bunurile pe care de dețineți la momentul întocmirii testamentului nu interesează.
Dovada proprietății asupra bunurilor se va face după decesul dvs, cu ocazia dezbaterii succesiunii. Testamentul nu este act de proprietate, deci moștenirea va trebui dezbătută oricum.
Dacă la acel moment aveți în viața moștenitori rezervatari (părinți, sot/soție, decendenti), iar testamentul este excesiv și le încalcă rezerva succesorala, aceștia pot solicita reductiunea.
Rezerva succesorala este jumătate din cota legala care s-ar cuveni moștenitorului respectiv.
Reductiunea se face în natura (se împart fizic bunul/bunurile) sau prin echivalent, urmând ca beneficiarul testamentului sa achite o sulta.