avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am împlinit recent 18 ani (septembrie anul acesta ). ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am împlinit recent 18 ani (septembrie anul acesta ). Mama, tutorele ...

Am împlinit recent 18 ani (septembrie anul acesta ). Mama, tutorele meu legal ( divorț, urmat de decesul tatălui ) refuză să mi facă buletin, și am drept moștenire, un imobil. Știu că au ceva legătură, de aia le am spus . Cum as putea reuși să dispun de buletin?
Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:21, 16 Octombrie 2021
Am căutat ce se cere pentru buletin, pe mai multe site uri și am găsit asemănător cu ce am citat mai jos. Întrebare actuala este: In cazul meu, pot face buletin pe baza identității persoanei care mă ia în spațiu și devine, cum scrie mai jos, reprezentant legal?


'În situaţia în care eliberarea primului act de identitate este solicitată după împlinirea vârstei de 18 ani, sunt necesare documentele următoare:

– cererea pentru eliberarea actului de identitate, semnata atât de minor, cât si de parinte/reprezentant legal;
– certificatul de nastere, original si copie;
– actul de identitate al unuia dintre parinti sau al reprezentantului legal;
– documentul cu care parintele/reprezentantul legal face dovada adresei de domiciliu, original si copie;
– certificatul de casatorie al parintilor sau, dupa caz, hotarârea judecatoreasca, definitiva si irevocabila, în cazul în care parintii sunt divortati, original si copie;
– chitanta reprezentând contravaloarea cartii de identitate;"

raluk0207 a scris:

Nu in calitate de tutore aveți nevoie de semnătura mamei. Ca sunteți majora.
Ci în calitate de proprietar al imobilului, ca e de acord să va ia în spatiu.
Dacă refuza, apelați la o ruda sau la un prieten, dispus sa va în spatiu și sa va faceți buletin pe adresa respectiva.

Mai baiatule, esti major, nu mai esti minor, nu mai ai reprezentant legal.
poti sa faci buletin si la adresa unde esti coproprietar
ca si acte ai nevoie de buletinul vechi, de certificatul de nastere, de dovada ca esti pproprietar la adresa unde vrei sa iti faci domiciliu, iar daca nu ai, faci carte provizorie.
@gi-jane2

Nu mi-a venit să-mi cred ochilor, dar informația scrisă mai sus de @Am77 se regăsește ad litteram pe site-ul unei instituții. (nu știu dacă este singulară, dar mi-a ajuns cât să mă crucesc de dimineață).

Și atunci, ce pretenții să avem de la o persoană care de-abia a împlinit 18 ani, când ... Mda, ce naiba să comentez ca să fie politic corect și să nu risc să ofensez vreo inteligență ...asimptomatică?

Iaca textul: (în caz că vrea careva să-și actualizeze site-ul).

Normele metodologice de aplicare unitară a dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.. (Parte integrantă din Hotărâre 295/2021).

Art. 54. -

(1) În situația în care eliberarea primului act de identitate este solicitată după împlinirea vârstei de 18 ani, de către cetățenii români cu domiciliul în România, sunt necesare următoarele documente:
a) certificatul de naștere, original și copie;
b) declarația unuia dintre părinți ori a unei terțe persoane, din care să rezulte faptul că identitatea declarată în cererea pentru eliberarea actului de identitate, coroborată cu imaginea facială preluată ori cu fotografia atașată cererii, aparține solicitantului;
c) documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original și copie;
d) documentul cu care se face dovada achitării contravalorii actului de identitate.
(2) Declarația prevăzută la alin. (1) lit. b) se dă în prezența personalului S.P.C.E.P. ori, după caz, a celui consular care primește cererea de eliberare a actului de identitate.

@Am77,

Întrebare: sunteți în situația eliberării primului act de identitate după 18 ani? Adică nu ați avut un act de identitate până acum?
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Octombrie 2021
romascanu, moderator
Da, primul buletin de după împlinirea vârstei de 18 ani. Bun și la punctul b, cum pot face?
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Octombrie 2021
Manuela Rășină, administrator
ori a unei terțe persoane

mergi cu o persoana care te cunoaste care sa zica ca tu esti ala din poza :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! mi-am facut buletinul in anul 2013, cand am implinit ... Alexandra Frîncu Alexandra Frîncu Buna ziua! Mi-am facut buletinul in anul 2013, cand am implinit varsta de 14 ani, el avand valabilitate pana anul acesta, la final de septembrie. Imi puteti ... (vezi toată discuția)
Facerea unui nou buletin ,acte Emma Ela Emma Ela Buna ziua!MI-am pierdut buletinul si as vea sa imi fac unul nou.Unde trebuie sa merge prima data si ce acte sunt necesare. 1.Ce document este documentul cu ... (vezi toată discuția)
Schimbare buletin sorin1994 sorin1994 Salut,ma numesc Sorin Popa si peste 3 luni implinesc 18 ani.Tot atunci doresc sa vin in romania pentru a face scoala de soferi.(de cativa ani locuiesc in ... (vezi toată discuția)