avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Eliberare comitet director
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Eliberare comitet director

Imi cer scuze pentru relatarea prea lunga,dar ne aflam intr-o situatie dificila .
Actiunea se petrece intr-un spital public.

Conform art.183 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanitar - in spitalul public se organizeaza si functioneaza un comitet director format din managerul spitalului , directorul....,direwcorul... si directorul ... .
Conform Ord.MS nr.284/2007, art.2 alin .1 din Metodologia-cadru " ocuparea posturilor specifice comitetului director se face prin concurs/examern organizat de managerul spitalului" . Managerul unitatii organizeaza concursurile in anul 2007 pentru ocuparea acestor functii , apoi conf. art.11 din ordinul mai sus amintit numeste in functie persoanele care au fost declarate admise ,prin act administrativ al managerului si li se intocmesc c.i.m. pe perioada determinata de 3 ani .
Ordonanta 93/24.06.2008,modifica art 183 din L.95/2006 alin .5 , unde se prevede ca '" membrii comitetului director care au ocupat postul prin concurs vor incheia cu managerul spitalului public un contract de administrare pe o perioada de maximum 3 ani in cuprinsul caruia sunt prevazuti atat indicatori specifici de performanta, cat si normele legale care reglementeaza drepturile si obligatiile partilor"......" Contractul de administrare poate inceta inainte de termen in cazul neandeplinirii obligatiilor prevazutye in acesta " .
Managerul si membrii comitetului director nu au respectat aceasta prevedere legala si nu au incheiat contracte de administrare .
Aceeasi lege 95/2006(uf ! de cate ori este modificata si completata...) este modificata de oUG 69/10.06.2009 prin care se precizeaza ca managerul de spital trebuie sa aiba studii medicale, economice sau juridice . Cum managerul spitalului era de profesie inginer, este eliberat din functie pri ordin de ministru intrucat nu indeplineste conditiile legale de exercitare a functiei .
Prin alt ordin de ministru este numit un nou manager interimar, care prin atributiile sale prebazute in Ordinul MS 1836/2007 elibereaza din functie mambrii comitetului director si propune ministrului componenta altui comitet director care este si aprobat prin ordin de ministru. Acesta s-a prevalat doar de atributiile sale intrucat neexistand contracte de administrare , neexistand clauze sau obligatii si nici indicatori specifici functiilor , nu putea face altfel .
Cum era de asteptat 2 din direcorii eliberati din functie actioneaza in instanta si carstiga in prima instanta atat reintegrarea in functii cat si drepturile salariale .Prima instanta , pentru ca nici aparatorul nostru nu a sustinut problema neincheierii contractelor de administrare, se pronunta luand in considerare doar ca eliberarea din functie s-a produs inaintea expirarii c.i.m.
Intrebarile mele sunt :
La recurs noi putem invoca faptul ca acestia cu buna -stiinta n-au respectat prevederile legale si nu au intocmit contracte de administrare cu managerul (poate chiar chemarea in garantie a fostului manager) , contracte care ar fi putut expira inainte de termen .
Intreb acest lucru deoarece tot OUG 69/2009 modifica art 183^3 al Legii 95/2006 si introduce un nou aliniat astfel : Contractul de management si ,respectiv, contractul de administrare inceteaza in urmatoarele situatii : .... n) daca se constata ca managerul nu mai indeplineste conditiile prevazute de legile in vigoare pentru exercitatea functiei de manager "
Specific ca in dispozitia de eliberare din functie a directorilor respectivi am cuprins ordinul MS de eliberare din functie a fostului manager pe motiv ca nu mai indeplineste conditiile legale de exercitare a functiei de manager.
Daca s-ar fi incheiat contracte de administrare ,directrii respectivi ar fi functionat in baza acestora si nu in baza c.i.m. incheiat anterior si eliberarea in functie se putea face atat in baza articolului mentionat mai sus cat si din alte motive care se puteau regasi in acestea .

Multumesc specialistilor in dreptul muncii care ma pot sfatui !

D-le freeelis, apreciez raspunzsurile dvs., va rog , poate aveti putin timp sa cititi despre situatia prezentata de mine si poate ma puteti sfatui .
Cu respect ZZ
Ultima modificare: Luni, 11 Ianuarie 2010
zzenovia, utilizator

Alte discuții în legătură

Ocupare functie de conducere dana manea dana manea As dori sa stiu daca potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, in cazul in care sunt medic sef de sectie, pot ocupa si functia de ... (vezi toată discuția)
Contract administrare RSB RSB Va rog frumos sa-mi spuneti daca pe perioada in care este numit un director medical interimar in spital, se incheie contract de administrare cu managerul ... (vezi toată discuția)
Comitet director spitale mirela teodora mirela teodora Scoaterea la concurs a posturilor specifice comitetului director -director financiar si director ingrijiri-la un spital aflat in subordinea consiliului ... (vezi toată discuția)