Am urmatoarea speta: am facut o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare pentru un apartament in 12.03.2021 + contract de rezervare imobiliara in 15.02.2021, am platit avansul de 5% urmand ca diferenta sa o platesc prin credit in momentul in care urma sa fie gata acest apartament. Pe ambele este mentionat "termen de perfectarea contractului pana la 28.02.2022, cel tarziu". Eu intre timp am ramas fara job cateva luni si urmeaza sa incep la o alta companie de saptamana urmatoare. Astazi dezvoltatorul m-a anuntat ca e gata apartamentul si ca o sa fie nevoie sa facem actele. Eu nu ma mai incadrez la credit in momentul acesta si trebuie sa mai treaca trei luni de cand voi incepe la noul job ca sa ma pot incadra din nou la un credit imobiliar. Intrebarea mea este daca e legal sa ma oblige sa inchei contractul cu 5 luni mai devreme fata de termenul prevazut in antecontract si daca as putea sa fac ceva astfel incat sa mai prelungesc macar cu trei luni pana la semnarea contractului.
Daca antecontractul nu prevede ca termenul va putea fi restrans dupa bunul plac al dezvoltatorului (prin manifestarea unilaterala de vointa a sa), si , cel mai probabil nu prevede asta, dezvoltatorul nu va poate obliga sa incheiati actul mai devreme de termenul maxim stabilit, chiar daca apartamentul este finalizat. Studiati cu atentie antecontractul si, eventual, cereti lamuriri in acest sens de la notarul public care a autentificat actul.