avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit pe spatiu rezidential si nerezidential
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit pe spatiu rezidential si nerezidential

Apartamentul unde avem rezidenta atat eu cat si sotul meu este folosit (o cameră) pentru activitatile de PFA ale mele si ale sotului meu de ani de zile, pentru care avem intocmite si depuse la organul fiscal contracte de decomodat in care se specifică procentul din apartament folosit ca nerezidential. Ani de zile am platit impozitul calculat de fisc, o suma decenta. La inceputul lunii martie am fost ca in fiecare an sa platesc impozitul si mi s-a comunicat ca nu l pot plati ptr ca nu am efectuat evaluarea apartamentului. Am efectuat evaluarea cu un expert ANEVAR si l am depus pe 29.10.2021. Ca urmare s a calculat impozitul o suma de 10 ori mai mare decat plateam de obicei, veniturile noastre din PFA fiind totusi destul de modeste.
Studiind codul fiscal si normele metodologice am observat ca pentru delimitarea suprafetelor cu destinatie rezidentiala si nerezidentiala nici nu era nevoie de evaluarea apartamentului, acestea fiind precizate in contractele decomodat depuse.
De asemenea mentionez ca nu am fost informati prin decizie de impunere despre impozitul ce trebuie platit si nici despre alte documente justificative pe care ar trebui sa le depunem.
In aceste conditii e corecta suma enorma pe care am platit o sau trebuie sa fac o sesizare?
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Octombrie 2021
mihaelapetrescu63, utilizator
Cel mai recent răspuns: mihaelapetrescu63 , utilizator 14:44, 31 Octombrie 2021
Făcând evaluarea, dvs ar fi trebuit să plătiți aprox suma pe care o plăteați ca și până acum, respectiv 0.2% din valoarea impozabilă. Doar dacă nu ar fi fost făcută evaluarea, impozitul se calcula la 2% din valoarea impozabilă.
Trebuie să depuneți evaluarea și să completați formularul de impozitare, în care să menționați cuantumul evaluării, suprafața folosită în scop rezidențial/nerezidențial.
Am depus evaluarea, am completat formularul dar mi s-a spus ca trebuia sa l depun pana pe 15 martie ca sa platesc anul acesta 0,2%, fara sa fiu instiintata in prealabil de acest lucru. Eu am crezut ca voi plati ca in fiecare an 0,2% pe baza contractelor decomodat. De ce anul acesta sa fie altfel?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fiscalitate anevar cretu irina cretu irina detin un lmobil servicii si la circa financiara mi-au spus ca trebuie sa consult ptr anul urmator un specialist anevar la ce -mi foloseste atata timp cat la ... (vezi toată discuția)
Impozitarea cladirilor in 2016 ioanamircea ioanamircea In anul 2010 am cumparat un apartament in bloc, pe care il folosesc atat cu destinatie rezidentiala, cat si ca sediu social al PFI-ului prin care prestez ... (vezi toată discuția)