avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat mostenitor

In urma decesului bunicilor exista certificate de mostenitor emise in 2019, pe numele a 3 mostenitori legali (copiii lor - parintii nostri). Parintii, sunt decedati. Pentru a putea valorifica terenul (noi, nepotii) cum trebuie sa procedam? Pe certificatul de mostenitor figureaza teren si o casa (care nu mai exista). Putem face intai schita cadastrala si apoi intabularea sau trebuie sa facem intai succesiunea dupa parinti? Se poate face schita cadastrala si intabularea impartind direct terenul in 3 parti egale? Mentionez ca verisorii mei nu sunt in tara. Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 1 Noiembrie 2021
nina2014, utilizator
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 08:07, 2 Noiembrie 2021
Trebuie dezbatuta succesiunea dupa toti defuncti. Verisorii va pot imputernici sa faceti asta, daca doresc, la consulat/ambasada. Eventual va pot imputernici si sa partajati/dezmembrati terenul astfel incat sa iesiti din indiviziune si sa ramaneti fiecare cu lotul sau. Nu are rost sa faceti intabularea acum, pe numele defunctilor. Intai dezbateti succesiunea si intabulati apoi, direct pe numele mostenitorilor.
Am inteles, doar ca verisorii nu se grabesc sa faca succesiunea, fiecare dupa tatal lor. Terenul a ramas in paragina, fiind al nimanui, de fapt. Nimeni nu vrea sa se ocupe de intretinere. Daca noi facem succesiunea dupa tata putem intabula partial terenul, doar cota care ne revine noua?
Ultima modificare: Luni, 1 Noiembrie 2021
nina2014, utilizator
Da, puteti intabula pe numele dvs in ceea ce priveste cota pe care o mosteniti de la tata si pe numele defunctilor in ceea ce priveste cotele ce le apartin acestora. O sa aveti, cel mai probabil, nevoie de certificatele de deces ale celorlalti defuncti ca sa faceti asta. Dar, de ce ati vrea sa procedati la aceasta intabulare cata vreme oricum ramaneti in indiviziune (nu aveti o suprafata de teren pe care sa o stapaniti exclusiv)?
Pentru ca unchiul meu a impartit "ochiometric" terenul intravilan in 3 parti aproximativ egale Pe "treimea" lui, a construit o cabana, adica pe partea care i-ar fi cuvenit lui. Vrem intabularea pe bucata de teren ce ni s-ar cuveni noua, pentru a o vinde, ulterior. Terenul extravilan e aproape compact si dorim sa facem dezmembrare doar pentru suprafata care ni s-ar cuveni, tot pentru a-l vinde.
Problema este, atunci, ca bucata de teren de sub cabana doar "vi s-ar cuveni". Ce incercam sa explic mai sus este ca veti intabula tot terenul pe numele tuturor proprietarilor. Pana nu il dezmembrati/partajati nu veti avea o un teren pe care sa il detineti exclusiv, de care sa dispuneti asa cum doriti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre dezmembrare. nickwolfy nickwolfy Buna ziua, As dori sa stiu care sunt etapele pe care trebuie sa le urmez pentru a face o dezmembrare in cazul unei mosteniri de pe urma mamei ? (vezi toată discuția)
Intabularea dreptului de proprietate ramona74 ramona74 as dori sa stiu daca o persoana fizica se poata intabula pe 1/2 din suprafata totala a unui teren, motivat de faptul ca aceasta a folosit aceasta suprafata de ... (vezi toată discuția)
Bunica mi-a donat 1/2 din casă și o suprafață din grădină, dar copiii ei nu sunt de acord cu ce am primit și nu mă lasă să-mi fac casă acolo. cum aș putea să obțin bucata mea de teren? diana2482 diana2482 Am facut contract de donatie cu bunica si am primit jumate din casa si o suprafata de 1260mp de teten din gradina unde mai au si cei 4 copii ai ei teren.Eu as ... (vezi toată discuția)