avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... I-am construit casa si acum ma amana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

I-am construit casa si acum ma amana

Buna ziua.
Inainte si dupa casatorie am lucrat impreuna cu fostul sot in abatoare in Germania.
Am construit o casuta impreuna. Am lucrat amandoi cot la cot. Problema este ca eu fiind crescuta la casa de copii, nu am avut destula experienta de viata si nici nu am ascultat sfaturile celor din jur. Banutii mei si ai lui mergeau toti in construirea casei noastre care dupa aproape 7 ani de muncit in abatoare am reusit sa o finalizam. Din pacate sau din fericire, relatia noastra nu a fost prea roz fiind multe neintelegeri din partea amandurora.
Dupa mai mult de cinci ani de casatorie (7 jumate mai exact), am divortat, fetita noastra mi-a fost increfintata.
Eu i-am zis ca suntem tineri si sa nu ne taram prin tribunale si ar fi mai bine sa facem partajul la notar si el a fost de acord. Suntem divortati din 2019 martie, si inca de atunci el ma tot amana ,ba ca in mai, ba august, ba noiembrie...si tot asa.
As vrea sa inaintez partaj, doar ca nu prea am cum sa fac dovada faptului ca si au in egala masura am cotizat financiar la construirea casei.
Cineva zicea ca nu conteaza daca nu ai dovezi. Atat timp cat am fost casatoriti mai mult de 5 ani totul se imparte egal.
Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac in situatia asta?
Se poate inainta partaj daca nu am dovezi am cotizat si eu? Mentionez ca mama lui fiind in romania noi trimiteam banii ei si ea se ocupa de toate platile.
Ultima modificare: Vineri, 5 Noiembrie 2021
AndreeaVecliuc, utilizator
Cel mai recent răspuns: Madalina Mihaela I. Moceanu , Avocat 08:26, 6 Noiembrie 2021
Nu trebuie sa faceti nici o dovada, cat despre cei "5 ani" , e o poveste.
Este suficient faptul ca ati construit casa (deci ati obtinut autorizatia de construire, ati efectuat lucrarile si ati obtinut procesul verbal de receptie) in timpul casatoriei, astfel casa este bun comun si, pana la proba contrara, se presupune ca vi se cuvine fiecaruia o cota de 1/2 din dreptul de proprietate asupra acestei cconstructii. Dovada faptului ca ati "cotizat" este certificatul de casatorie.
Domnul Mihail ,
Va multumesc ca ati acordat timp intrebarii mele.
El avea dinainte terenul pe care am construit casuta si autorizatia de constructie am platit-o inainte de casatorie, cat am stat in concubinaj (2 ani). constructia casei, materialele, mucitorii, interior, exterior, instalatii sanitare, electrice, etc. au fost platite dupa casatorie
Luand in considerare informatia adaugata mai sus, raspunsul dumneavoastra la prima intrebare, dat in prealabil este acelasi?
Ultima modificare: Vineri, 5 Noiembrie 2021
AndreeaVecliuc, utilizator
Nu, raspunsul meu este complet diferit. Casa este bunul propriu al sotului dvs in acest caz si ea nu are de ce sa fie partajata. In cel mai bun caz, aveti un drept de creanta in baza caruia veti putea obtine obligarea sotului la plata catre dvs a 1/2 din valoarea lucrarilor efectuate si a amelioratiunilor aduse constructiei in timpul casatoriei.
Va multumesc,

In legatura cu dreptul de creanta, este suficient certificatul de casatorie sau atunci voi avea nevoie de dovezi concrete ?
9 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună dimineața!
Așa cum v-a răspuns și înainte, dvs. aveți un drept de creanță pentru contravaloarea casei ridicata in timpul căsătoriei cu fostul dvs. soț, dar în acest caz va trebui să faceți dovada că ați contribuit și dvs. la ridicarea casei( venituri, chiar din străinătate, transferul banilor pe numele soacrei, martori etc).
Așadar un proces în toată regula, nu este suficient doar certificatul de divorț!
Atenție, pentru a mai putea cere acel drept de creanță, grabiti-va, orice suma de bani( inclusiv cea ceruta de dvs. că drept de creanță) se prescrie în termen de 3 ani de zile( apreciez că în cazul dvs.-3 ani de la divorț)!
Probabil de aceea va tot amana fostul soț!
Av. Mădălina Moceanu
Baroul Bucuresti

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte casa 3Laura 3Laura Buna ziua! Daca am construit o casa înainte de căsătorie,(2010) dar Recepția si actele pe imobil au fost făcute in timpul căsătoriei(2013), ce drepturi ... (vezi toată discuția)
Partaj calanceavasile calanceavasile Neam certat si ne am separat in fapt in 03 01 2003 dar am divortat legal in septembrie 2008 In 17 dec 2002 am optinut o autorizatie de ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi are fosta sotie a decedatului??? ianca1980 ianca1980 Buna ziua, Va cer iar ajutorul in lamurirea unei probleme;unchiul meu a decedat in urma cu trei luni;era divortat,fara copii;in urma lui a ramas sora si mama ... (vezi toată discuția)