avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună ziua! As dori, dacă se poate, câteva ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună ziua! As dori, dacă se poate, câteva lămuriri. Am doi ...

Bună ziua! As dori, dacă se poate, câteva lămuriri. Am doi copii, unul major și unul minor pentru care plătesc pensie de întreținere în cuantum de 16,5% pentru fiecare în parte. Copilul major a deschis acțiune în instanta pentru plata pensiei de intretinere (a împlinit 18 ani), deoarece este încă la școală,in luna iunie 2022 urmând a termina liceul.
Din luna iunie 2022 și pana în octombrie 2022, când începe un nou an universitar mai sunt obligat la plata pensiei de întreținere? ( pentru ca, cu siguranță ma va da iar în judecata atunci când se va înscrie la facultate)
În cazul în care nu se va înscrie la facultate și nu își va continua studiile, mai sunt obligat la plata pensiei de întreținere pana la 26 ani?
Sau sunt obligat la plata pensiei de întreținere pana la 26 ani indiferent dacă își continua studiile sau nu, considerându-se ca este la nevoie, pensia de întreținere încetând doar atunci când copilul va fi angajat cu un contract de muncă?
Nici unul din cei doi copii nu vor sa aibe lagatura cu mine, datorita educației primite.
Va mulțumesc!
Ultima modificare: Vineri, 5 Noiembrie 2021
TiganusNelutu, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:31, 10 Noiembrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu isi continua studiile nu vor primi pensie, si viceversa, pana la 26 de ani.
Articolul 499 - Obligația de întreținere
(3) Părinții sunt obligați să îl întrețină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani.
În iunie 2022 termina liceul. Consider ca as putea face o acțiune de sistare a pensie de întreținere începând cu luna iulie 2022-intrucat studiile sunt terminate.
Procedez bine, în sensul de a avea câștig de cauza și a evita alte neplăceri.?

Mulțumesc!

Ultima modificare: Miercuri, 10 Noiembrie 2021
gi-jane2, moderator
Pai, „acțiune de sistare”? De ce? Hotararea pe care o aveti acum da dreptul la pensie si peste 18 ani? ia verificati, eu cred ca nu.
A introdus deja acțiune în instanta doar ca nu s-a judecat deocamdată. Cu siguranță instanta va decide plata pensiei de întreținere deoarece este elev.
Vroiam doar sa știi dacă pot face acțiune de sistare a pensiei de întreținere începând cu luna iulie 2022,ținând cont de faptul ca anul școlar se termina în luna iunie 2022.
Multunesc!


Ultima modificare: Miercuri, 10 Noiembrie 2021
gi-jane2, moderator
Daca copilul a introdus deja actiune si inca nu a trecut de 18 ani si inca nu a intrat la alta scoala (superioara), atunci actiunea ar fi prematura (ma rog, este o conditia a actiunii civile, chiar daca nu intelegeti dvs prea multe, este asa cum va spun).
Deci, dvs., in caliatte de parat, nu aveti ce actiune sa faceti acum, caci deocamdata exista vechea hotarare, care subzista pana la 18 ani. Dupa cei 18 ani, revine celui interesat (copilului) sa formuleze o noua actiune ca sa primeasca pensie,,,dar asta va fi in 2022, pana atunci se pot intampla multe, uite pamantul isi modifica pozitia in univers, Venetia se scufunda,,,hai sa vedem ce se intampla in 2022. Daca, intampinati probleme, ceva, reveniti aici si noi va ajutam. Ok Bafta!

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara marrybr39 marrybr39 Buna ziua, am nevoie de o indrumare. Sotul meu are un copil dintr-o casatorie anterioara, la 18 ani a fost dat in judecata pentru prelungirea pensiei, copilul ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara eduard08 eduard08 buna ziua sotul meu are o fata care acum are 20 de ani .i-am platit pensie alimentara pana a terminat liceul .nu s-a dus la facultate dupa ce a ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere Radu Aura Radu Aura Am instituit poprire cu nume de intretinere pe salariul unui salariat, insa am urmatoarea nelamurire: copilul este clasa a- XII-a, daca nu continua studiile ... (vezi toată discuția)