Am o întrebare legată de indemnizația de creștere a copilului.
Cazul nostru:
- Soția a demisionat anul trecut (2020) în Septembrie dintr-o firmă unde ocupa o poziție de conducere; De atunci nu a mai lucrat tocmai pentru că ne doream un copil.
- Anul acesta, chiar luna trecută (Octombrie 2021) a rămas însărcinată și urmează să nască la anul în Iulie (2022);
Întrebarea este, va mai avea dreptul la indemnizație de creștere a copilului?
Chiar dacă am face o angajare pentru următoarele 8-9 luni, tot nu s-ar aduna 12 luni lucrate în ultimii 2 ani până se naște copilul. Poate să intre în "concediul de materinitate" mai repede?
august 2020 - iulie 2022 ... perioada eligibila pentru CCC
Perioada luata in calcul ar fi august - spetembrie 2020 , adica 2 luni ..... ii mai trebuiesc minim 10 luni.... adica o angajare cam din luna septembrie 2021
Înteleg că angajarea nu mai este o soluție în acest caz, neputând face angajare retroactivă.
Există posibilitatea să putem plătii doar cotizațiile lunare pentru luniile din urmă separat în mod direct fără angajare și să se ia în calcul la momentul intrării în concediu de îngrijire copil?
Sau pur și simplu nu există o soluție și nu v-a primii nimic?
Merge o angajare retroactiva, dar pe riscul angajatorului.
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
....