avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Buna ziua! in mod sigur, posibil ca problema mea sa ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Buna ziua! in mod sigur, posibil ca problema mea sa para cel ...

Buna ziua!
in mod sigur, posibil ca problema mea sa para cel putin ciudata, dar consider ca dumneavoastra, profesionisti ai legii, sunteti singurii care ma puteti sfatui in a lua o decizie.
Sunt invatatoare. Am o varsta care se incadreaza, din punct de vedere al situatiei sanitare actuale, in grupa persoanelor cu risc. Si, daca mai pun si probleme de sanatate, deloc de neglijat, e usor de inteles ca nu am pus nicio clipa la indoiala MEDICINA. M-am vaccinat impotriva SarsCov-2 cu toate cele trei doze.
Merg la scoala- nu lucrez in online decat atunci cand intreaga scoala are acest mod de activitate.
De la inceputul anului scolar, am lasat muuult garda jos- port masca in mod corect si pe tot parcursul timpului petrecut la scoala, ma dezinfectez foooarte des. Dar nu pot fi invatator … la distanta. Elevii mei, copii de clasa Pregatitoare, au mare nevoie de ajutor- desfa sticla, despacheteaza gustarea- uneori, asaza/ schimba masca celui mic, ajuta sa invete sa tine corect instrumentele de scris, imbraca/ dezbraca de hainuta, … si, cel mai important, ia manuta copilului si deseneaza ori traseaza litere si cifre- deci stai foarte aproape de el. Adica sunt invatator, ca inainte de inceperea pandemiei.
E, acum e acum…
Ni se cere sa ne ocupam (SI) de testarea elevilor:
-sa le facem instructajul, dupa ce noi, la randul nostru, vom fi instruiti
-sa ii ajutam sa parcurga pasii in testare.
Oricat de simplu ar fi, in viziunea unora, plec, alaturi de colegii mei, intr-un fel “razboi”, din care pot iesi INFECTATA.
O masca, manusi si, posibil, o viziera sunt armele mele, daca ar fi sa accept sa indeplinesc si aceasta obligatie de serviciu.
REFUZ sa indeplinesc aceasta sarcina! De mult timp suntem obligati sa ne depasim atributiile didactice, de fapt, sa facem MAI MULT …. ALTCEVA, decat SCOALA, dar acum, cel putin pentru sanatatea mea, consider ca am ajuns la limita.
Copiii nu au vina, fiindca parintii, desi sunt in carantina, II TRIMIT LA CURSURI- am trait doua astfel de situatii, de cand a inceput anul scolar.
Daca eu, invatatorul, respect tot ceea ce tine de securitatea sanitara, stim FOARTE BINE ca sunt parinti care nu fac acelasi lucru. Dar, sub incidenta legii, daca incalc regulile sanitare, intru doar eu, omul scolii.
Pare greu de crezut, dar am ajuns sa simt durere in nas, de la faptul ca ma testez foarte des (pe banii mei), chiar din momentul in care ma gandesc sa trebuie sa pregatesc kit-ul de testare…
Am nu numai raspunderea pentru mine si elevi, ci si pentru sotul meu. Pentru ca invatatorul e tot un om, nu?
Sarcina asta, care ne este pusa in spatele deja incovoiat, este posibil sa fie cuprinsa, rapid, in fisa postului. Nu m-ar mira.
Am facut si fac acel triaj observational- si de mai multe ori am constatat ca parintii isi trimit copiii BOLNAVI la scoala.
Va rog, ce pot sa fac, pentru a nu deveni SI asistent pentru investigatii medicale?
NU sunt scolita pentru asa ceva si, oricat s-ar crede ca este de simplu, cine imi garanteaza ca nu ma pot infecta, incercand sa il ajut pe un copil sa … isi colecteze saliva?
Da, mi-este frica, nu imi este rusine sa spun asta.
Va rog, daca este posibil, ajutati-ma sa gasesc o solutie pentru a-mi apara sanatatea.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: hotumattua , utilizator 18:35, 30 Noiembrie 2021
5 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu zic sa asteptati un raspuns calificat din partea unui avocat. In Romania sunt frecvente abuzurile angajatorilor care pun in carca angajatilor tot felul de lucruri care nu sunt in fisa postului sau introduc la sfarsit o clauza generala gen "executa alte sarcini si cerinte din partea superiorului ierarhic", care este de fapt tot o clauza abuziva dupa parerea mea de nespecialist in juridic. Uite asa te transforma in femeia de servici sau in salahorul care sa mute mobila sau cutiile grele cu bibliorafturi. Daca te accidentezi o sa spuna ca ai facut ceva care nu era in fisa postului si deci nu e vina angajatorului. Sincer aveti toata intelegerea din partea mea. Eu unul nu cred ca as rezista sa culeg saliva de la cateva clase, cu 20-30 de copii fiecare, o data la cateva zile, fara sa imi vomit maruntaiele pana la urma oricat de draguti ar fi ei. Nu toti avem ce ne trebuie ca sa fim doctori sau asistenti medicali. De aceea, jos palaria in fata celor care pot sa faca asta zilnic.
Ultima modificare: Marți, 9 Noiembrie 2021
ursulici, utilizator
5 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
buna ziua,
consider ca va asumati o mare responsabilitate, atat in colectivitate cat si in plan personal daca acceptati sa efectuati o actiune pentru care nu aveti nici un fel de pregatire, lasand la o parte "munca patriotica" din "contul omeniei".
Riscul de a face ceva gresit este in mai mare decat beneficiile acestei sarcini pe care chiar nu sunteti obligata sa o indepliniti.
Este surprinzator ca inca mai exista leaderi care considera ca in invatamant oricine poate fi bun la toate.
Probabil o sa vedem profesori de sport care predau fizica cuantica si chimisti care sunt "asi" in religie sau sexologie.
Aceasta politica ar trebui sa inceteze.
Fisa postului dumneavoastra sigur nu prevede asa ceva.
3 din 12 utilizatori consideră
acest răspuns util
Starea de urgenta este un eveniment exceptional care permite autoritatilor sa ia orice masuri pentru prevenirea si inlaturarea pericolelor care au impus-o. Se modifica functionarea normala a anumitor institutii, cetatenii sunt avertizati sa isi schimbe comportamentul normal iar autoritatile sunt obligate sa puna in aplicare planuri de urgenta.
4 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daniela Stanescu a scris:

Starea de urgenta este un eveniment exceptional care permite autoritatilor sa ia orice masuri pentru prevenirea si inlaturarea pericolelor care au impus-o. Se modifica functionarea normala a anumitor institutii, cetatenii sunt avertizati sa isi schimbe comportamentul normal iar autoritatile sunt obligate sa puna in aplicare planuri de urgenta.


Cred ca si aceste masuri au o limita prevazuta undeva. Nu cred ca pot chema un inginer de acasa sa faca operatii pe creier doar pentru ca au lipsa de personal. Exista intradevar prevederi prin care se pot rechizitiona cladiri si alte masuri clare, dar nu chiar asa sa obligi orice om sa faca ce vrei tu ca stat.
Si daca nu ma insel suntem in stare de alerta nu de urgenta ceea ce nu e totuna.

Si oricum sa sacrifici un om care este in categoria de risc, sa il obligi sa respire la cativa cm de gurile deschise neprotejate a zeci de oameni posibil infectati, fara ca el sa isi fi dat acceptul, in mod sigur nu e in regula.
Ultima modificare: Marți, 9 Noiembrie 2021
anca_ro, utilizator
2 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Suntem in stare de alerta nu urgentă !

Alte discuții în legătură

De ce trebuie purtata masca in starea de alerta si nu exista aceasta obligatie in starea de urgenta? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Raspunsul este simplu. S-a constatat ca este necesara purtarea mastii foarte tarziu la nivel mondial. Nu este vorba de incalcarea unor drepturi ... (vezi toată discuția)
Necesitatea prelungirii starii de alerta o considerati utila sau inutila? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Va trebui stabilit din nou la nivel politic daca se impune sau nu prelungirea starii de alerta. Forul parlamentar va trebui sa decida. Daca nu se va ... (vezi toată discuția)
Mă poate angajatorul forța să verific certificatele verzi ale clienților? Stelee Stelee Pot fi obligat să verific certificatele verzi ale clienților care intră în magazin? Lucrez într-un magazin iar șeful mă obligă să verific ... (vezi toată discuția)