avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... 1.De ce credeti ca ,Casele de pensii i-au in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

1.De ce credeti ca ,Casele de pensii i-au in considerare H.G.257/2010 ...

1.De ce credeti ca ,Casele de pensii i-au in considerare H.G.257/2010 cu prioritate fata de principiul contributivitatii prev.de Legea nr.263/2010,atunci cand valorifica adeverintele de la angajatori pe care scrie ca s-au achitat contributiile?
2.De ce credeti ca nu se anuleaza indicele de corectie prevazut de legea pensiilor nr.263/2010
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:27, 15 Noiembrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1.Pentru ca sunt normele tehnice de aplicare a legii 263/2010.
2.Cand va intra in vigoare o noua lege care o va in.locui pe 263/2010, atunci va disparea si indicele de corectie ca si notiune..
dar normele pot sa combata principiul contributivitatii prevazut de lege,adica daca am platit contributiile dar prin norme spune ca nu,nu ramane?
Stimate @LARION VASILE , sa stiti ca , pana in 1999 , angajatorul platea statului o cota unica , nedefalcata pe impozit , contributie pt fondul de pensii , etc . Aceasta intra in bugetul de stat , si , prin legea bugetului , se defalcau aceste sume . Deci nu se platea X suma PENTRU salariatul Y , era o dare datorata de firme catre stat , doar formula de calcul se raporta la total fond de salarii . Angajatul platea doar contributia de 2% , apoi 3% si mai pe urma 5% pentru pensia suplimentara ( iar de aceste contributii se tine seama si acum la calculul punctajului pentru pensie ) .Din 01.04.2001 s-a introdus contributia angajatului si angajatorului si - tot de atunci - se poate spune ca se aplica strict principiul contributivitatii , pentru fiecare leu cu care ai contribuit se calculeaza punctaj . Pe perioada anterioara , cand - de fapt - nu ai contribuit , statul a hotarat prin lege cat si cum va calcula punctajul aferent . PS . Nu sunt jurist , ceea ce v-am scris este urmare a faptului ca , avand sume neluate in calcul la stabilirea pensiei ( premii , ore suplimentare , etc . toate de dinainte de 2001 ) am dat in judecata casa de pensii . Am pierdut la apel si , din motivarea sentintei , am luat la puricat legislatia pe care s-a intemeiat repingerea actiunii mele , si asta am inteles eu .
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Normele nu pot contrazice legea si nici nu pot adauga la lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ion soare speta : recalculare pensie si pentru veniturile obtinute ... Ion Soare Ion Soare Ion Soare Speta : recalculare pensie si pentru veniturile obtinute din orele suplimentare. In momentul de fata m-am adresat instantei pentru a 3-a oara de ... (vezi toată discuția)
Termenii contractului de asigurare pot fi modificati fara acordul ambelor parti? stoian marioara stoian marioara Mama mea are contract de asigurat incheiat in 2010 in care se angajeaza sa plateasca lunar o suma de 10 RON pe luna reprezentand contributia sa la viitoarea ... (vezi toată discuția)
Adeverinta pensie LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Daca este necesara, la dosarul de pensie, limita de varsta, adeverinta cu salariile brute realizate, care sunt diferite mult de salariile de baza inregistrate ... (vezi toată discuția)