1.De ce credeti ca ,Casele de pensii i-au in considerare H.G.257/2010 cu prioritate fata de principiul contributivitatii prev.de Legea nr.263/2010,atunci cand valorifica adeverintele de la angajatori pe care scrie ca s-au achitat contributiile?
2.De ce credeti ca nu se anuleaza indicele de corectie prevazut de legea pensiilor nr.263/2010
Carp Mircea
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
1.Pentru ca sunt normele tehnice de aplicare a legii 263/2010.
2.Cand va intra in vigoare o noua lege care o va in.locui pe 263/2010, atunci va disparea si indicele de corectie ca si notiune..
Stimate @LARION VASILE , sa stiti ca , pana in 1999 , angajatorul platea statului o cota unica , nedefalcata pe impozit , contributie pt fondul de pensii , etc . Aceasta intra in bugetul de stat , si , prin legea bugetului , se defalcau aceste sume . Deci nu se platea X suma PENTRU salariatul Y , era o dare datorata de firme catre stat , doar formula de calcul se raporta la total fond de salarii . Angajatul platea doar contributia de 2% , apoi 3% si mai pe urma 5% pentru pensia suplimentara ( iar de aceste contributii se tine seama si acum la calculul punctajului pentru pensie ) .Din 01.04.2001 s-a introdus contributia angajatului si angajatorului si - tot de atunci - se poate spune ca se aplica strict principiul contributivitatii , pentru fiecare leu cu care ai contribuit se calculeaza punctaj . Pe perioada anterioara , cand - de fapt - nu ai contribuit , statul a hotarat prin lege cat si cum va calcula punctajul aferent . PS . Nu sunt jurist , ceea ce v-am scris este urmare a faptului ca , avand sume neluate in calcul la stabilirea pensiei ( premii , ore suplimentare , etc . toate de dinainte de 2001 ) am dat in judecata casa de pensii . Am pierdut la apel si , din motivarea sentintei , am luat la puricat legislatia pe care s-a intemeiat repingerea actiunii mele , si asta am inteles eu .