Ion Soare Speta : recalculare pensie si pentru veniturile obtinute din orele suplimentare. In momentul de fata m-am adresat instantei pentru a 3-a oara de data aceasta cu toate documentele doveditoare ca veniturile despre care vorbesc au fost obtinute legal si ca firma la care am lucrat a calculat ,dedus si virat iintegral CAS-ul. Instanta de fond in hotararea civila data scrie ca "admite exceptia autoritatii de lucru judecat prin raportare la sentinta civila nr...... pronuntata in dosarul nr.....a Tribunalului Bucuresti,ramasa definitiva prin respingerea apelului...".Mentionez ca la dosarul cauzei am pus toate documentele necesare recalcularii pensiei .INTREBARE " Ce inseamna exceptia autoritatii de lucru judecat si daca are rost sa mai fac apel . Multumesc pt raspuns.
Excepţia autorităţii de lucru judecat. Textul reglementează excepţia autorităţii de lucru judecat. O persoană poate fi chemată în judecată în cadrul unei acţiuni având un anumit obiect şi o anumită cauză numai o singură dată. În cazul în care persoana este chemată din nou în judecată de acelaşi reclamant, printr-o cerere de chemare în judecată care are acelaşi obiect şi aceeaşi cauză cu o acţiune anterior soluţionată, în acest al doilea proces poate invoca excepţia autorităţii de lucru judecat.
Bine era daca , inainte sa va avantati intr-un proces ( chiar 3 ) , sa fi consultat - cu tot respectul - un jurist ... Sau macar Legea 263/2010 , cea care inca este in vigoare ... Aceasta lege prevede ca , pentru calculul punctajului , se are in vedere salariul din cartea de munca si sporurile cu caracter permanent , nu si veniturile ocazionale ( premii , al 13-lea salar , bonusuri , ore suplimentare , etc. ) . Si , pana la 01.04.2001 , angajatorul dvs. NU a dedus de niciunde CAS , doar a platit bugetului de stat ce EL datora ( in corespondenta cu fondul de salarii , conform prevederilor legale ) . Doar incepand cu 01.04.2001 au inceput si angajatii sa aiba obligatia platii CAS , si , de la aceasta data , la calculul pensiei se au in vedere toate veniturile salariatului . Cu noua lege , nr. 360/2023 , se vor recalcula pensiile luand in considerare SI veniturile ocazionale , in masura in care le putem dovedi cu adeverinte de la fostii angajatori . S-ar putea ca adeverintele pe care le aveti deja sa fie suficiente ,
Adeverintele cu venituri ocazionale vor fi luate in considerare doar daca aceste venituri au facut parte din baza de calcul a CAS (ceea ce nu se intampla inainte de 01.04.2001).
Din Legea nr. 360/2023:
Art. 85
(7) Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv.
Art. 141
(1) La determinarea punctajelor lunare se utilizează venitul brut lunar realizat care a constituit, conform legii, baza de calcul al contribuţiei individuale de asigurări sociale, aşa cum acesta a fost înscris în declaraţia nominală de asigurare, pentru perioada cuprinsă între 1 aprilie 2001 şi data de 1 ianuarie 2018, respectiv baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale după data de 1 ianuarie 2018.
(2) La determinarea punctajelor lunare, pentru perioada ulterioară datei de 1 aprilie 2001, se utilizează venitul asigurat înscris în declaraţia individuală de asigurare sau în contractul de asigurare socială.
Stimata @ana-cer , interpretarea mea e diferita de a dvs. , si argumentez : pana in 1999 , nici angajat , nici angajator NU plateau nici o cota anume pentru fondul de pensii ( mai putin cota pentru pensia suplimentara platita de salariat ) . Se platea de catre angajator o cota unica , aplicata la fondul de salarii - nedefalcata pe destinatii - catre bugetul de stat , iar Guvernul stabilea cat si pentru ce se repartiza , prin legea bugetului ( pentru salarii , pensii , sanatate , invatamant , armata , investitii , s.a.m.d. ) . Abia de la 01.04.2001 s-au platit contributii de asigurari sociale anume pe persoana , atat de angajat cat si de angajator . Si totusi , se calculeaza pensii si pentru perioada anterioara , nu-i asa ? Mai tras de par ... putem socoti ca , de vreme ce a existat o contributie procentuala din castigul salarial , obligatorie a fi platita de angajat - cea pentru pensia suplimentara - , acesta ( castigul salarial ) chiar a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale - atata cat o prevedea legea . Au existat si decizii RIL a ICCJ care au fost in acest sens ( decizia 19/2011 , si a mai fost una , nu mai tin exact minte numarul ei ) , dar - e adevarat - se refereau la pensii calculate pe Legea 19/2000 . In interpretarea mea , adeverintele de venituri suplimentare neprinse la calcului punctajului , pentru perioada anterioara datei de 01.04.2001 , vor fi avute in vedere , daca sunt intocmite in conformitate cu cerintele legii . Si la asemenea situatii consider ca se refera art 139 alin 1 si 2 .
Lucru in acord global
PD
Buna seara!
Am lucrat in cercetare proiectare si eram platita in acord global+ore suplimentare, dar pentru dosarul de pensie nu se da adeverinta pentru ... (vezi toată discuția)