poate ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: se poate recupera pierderea din anii precedenti (ct.117 D) din contul 455 sume puse la dispozitia firmei de catre asociat (este vorba de creditari nerestituite de 5 ani)? Anexa la Omef 2.374/2007 spune ca sumele din 455 pot fi folosite in acest sens. Cat este de corect?
Multumesc
Parerile sunt foarte impartite cu pivire la aceasta problema. Unii spun ca se poate altii ca nu.
Eu sincer nu am gasit articolul clar in care scrie ca se poate. Dar pot spune ca in conformitate cu Legea Contabilitatii art. 19 al. 4:
"Pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor."
Codul Fiscal zice si el ca pierderea se acopera cu rezultatele favorabile aferente perioadei urmatoare.
Contul 455 "Sume datorate actionarilor/asociatilor" poate intra in relatie cu 117 doar in situatia unor sume anulate in relatiile cu actionarii, ori corectii.
As putea exemplifica aici o diferenta de curs valutar nefavorabila (sau dobanda), pusa pe cheltuieli in anul N-2 afectand astfel rezultatul (665,666=455).
In anul N odata cu anularea sau corectarea imprumutului se face si nota 455=117.
---------------------------------------------------
Daca se doreste cu adevarat cedarea unor sume de bani in interesul societatii eu va sugerez nota contabuila 455=7588
Mai pot adauga ca daca insistati pe o nota de genul 455=117, trebuie sa va ganditi ca in perioada urmatoare in situatia obtinerii unui profit veti plati impozit atat pe profit cat si pe dividende in vederea incasarii banilor. Astfel chiar nu vad de ce un administrator si-ar dori sa acopere 117 (sa fie vorba de vreun proiect EU, etc.)
Ideea este de a se lasa sumele la dispozitia societatii, deoarece nu se vor recupera curand (exista deja de 8ani). Aceasta inregistrare se poate face oricand 455=7588 ? Si pe baza carui act?
Mergand pe ideea ca incasarile s-au facut anterior, pe baza unui contract de imprumut. Acum faceti un act aditional in care mentionati ca sumele sunt nerambursate.
Multumesc.
Intradevar sunt facute contracte de creditare pentru fiecare suma.O sa intocmesc acte aditionale pentru sumele care raman la dispozitia firmei.
Cont 117
bastti
Buna
As vrea sa stiu cum se mai lucreaza cu contul 117.
De exemplu pot acoperi pierderea din anii anteriori(debit 117) cu creditul contului 4551 ?
Dar ... (vezi toată discuția)