avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua, Mă numesc Popescu Sanda,am depus dosar de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua, Mă numesc Popescu Sanda,am depus dosar de pensie ...

Buna ziua,
Mă numesc Popescu Sanda,am depus dosar de pensie pentru limita de virsta,avand aproape 7 ani Gr.II.Sunt născută în 15.03.1961,din 1993 am lucrat la Sc Alro Sa Slatina,Serviciul Proiectare.Din momentul angajării pina in 2001 am avut gr. a II a precum și un spor de toxicitate .Pentru acest motiv am atașat o adev doveditoare conf legislației,dar nustiu din ce motive motivarea a fost:veți depune dovada nominalizării,buletin de determinare noxe etc etc .Cred că ar fi mai bine sa depun o copie a deciziei dar întrebarea este ce pot face?Ce poate fi in neregula mai ales că 9 din foști mei colegi au ieșit deja la pensie în aceleași condiții. Ce trebuie sa fac sa mi retrag dosarul? Cunoașteți un avocat specializat in Slatina?Am trimis decizia de pensionare a unei colege care a a pensionat în febr în aceleași condiții și au început să amenințe că revizuiesc și dosarul colegei nominalizate de mine.Va rog să ajutați cu un sfat,angajatorul nu înțelege care i problema din punctul lui de vedere adev este legală și întocmită conf legilor in vigoare.As vrea și altă părere.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:31, 17 Noiembrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
CJP are dreptul sa ceara documente doveditoare. O face, in special pentru meserii considerate de functionari ca fiind munca de birou.
Cereti angajatorului sa anexeze la adeverinta emisa copie dupa decizia prin care ati fost nominalizata ca beneficiar de grupa de munca la locul de munca (in speta serviciul proiectare) pentru care s-a primit aviz de la ITM, respectiv sa anexeze buletine de determinare noxe la locul de munca, efectuate in perioada respectiva, din care sa rezulte depasirea noxelor maxim admise.
Buna ziua,
Multumesc pentru răspuns..Am dus la CJP contractul de angajare din 1993 unde se specifica printre altele grupa de munca,anexele contractului colectiv de muncă din 1994 unde este specificat ca serv proiectare are grupa a II a ,fisa postului care arată că eu acord asistenta tehnica în secțiile productive . Buletin de noxe pe serv nu exista, determinările s au făcut pe uzina repartizarea pe grupe s a făcut prin contractele colective.Este o anomalie atâta timp cît orice funcționar public care a locuit in Slatina 30 de ani poate beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani iar eu care am lucrat acolo în întreprinderea care a produs noxe trebuie să dovedesc că am respirat același aer.Actele mai sus menționate nu au fost primite se insista pe un buletin de noxe de la DSP?????.Nu știu ce să fac și poate nu i vorba numai de reducerea virstei cu grupa dar pierd doi ani de la calculul punctajului la pensie și de ce?Multumesc încă o dată!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Determinarile de noxe trebuiau facute in perioada cand s-a acordat grupa de munca. Daca ati acordat asistenta tehnica in sectii, asa cum este normal, puteti anexa buletine de determinare noxe din acele sectii.
Nominalizarea lucratorilor care benficiaza de grupa de munca este mentionata in Ordin 50/ 1990 completat la 31.08.1994. Trebuia facuta si de firma si in baza nominalizarii sa se faca mentiuni in carnetul de munca. Daca aveti mentiuni ca ati primit grupa, in fiecare an, mentiunea poate fi considerata nominalizare.
Trimiteti documentele in copie xerox la CJP prin posta cu confirmare de primire.
Pastrati documentele. Va vor fi utile in instanta daca va decideti sa deschideti actiune. In instanta puteti cere sa se aprobe efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specializarea protectia muncii. Nu stiu ce va decide instanta, dar sunt sanse mari sa obtineti o hoatare definitiva favorabila.
Vă mulțumesc mult! Explicațiile dvs sunt de un real folos..Angajatorul nu a trecut în fiecare an în cartea de munca grupa de munca iar determinările de noxe s au făcut pe secții de la ITM. In plus azi am fost anuntata de la serv resurse umane al angajatorului meu că s a pregătit un alt set de documente doveditoare pe care le va duce personal la CPJ inclusiv cele financiare.Sper sa se termine aici.Daca nu am sa merg pe calea justitiei.Multumesc!
Determinarile de noxe puteau fi efectuate de catre DSP, de o firma specializata sau de catre firma prin laborator propriu de toxicologie (cel mai probabil). ITM nu are/ nu a avut competente in acest sens. ITM putea doar confirma determinarile facute.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupe de munca pusa2mimi pusa2mimi Am o intrebare cel putin bizara: persoana X a lucrat in perioada 1986-1993 la o fabrica de utilaj greu, unde pe langa zgomotul infernal care era in hala se ... (vezi toată discuția)
Valorificare grupa superioara de munca mimimuscoiu mimimuscoiu Adeverinta care atesta incadrarea in gr ii demunca nu a fost valorificata de catre CJP Bv pe motiv ca documentul justificativ prin care s a facut nominalizarea ... (vezi toată discuția)
Grupa pensionare Nelu Calu Nelu Calu Buna seara, In perioada 1998-2013 tatăl meu a lucrat in condiții deosebit de grele (prelucra fier lângă cuptoare ce aveau o temperatura de 1200°). In ... (vezi toată discuția)