avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere succesiune/proces succesiune, 1 moștenitor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere succesiune/proces succesiune, 1 moștenitor absent

Buna seara!
In urma decesului soacrei mele, acum 2 ani, a rămas un apartament si 2 moștenitori. Soțul meu si sora lui.
Ea nu dorește sa clarificam situația, nici nu mai știm de ea, nu cunoaștem adresatara in care se afla la momentul actual. Aceasta nu a suportat absolut nicio cheltuiala legata de apartament in ultimii 15 ani aproximativ, chiar daca a fost citata pt ch. de întreținere am încercat sa luam legătura, dar nu am avut cu cine, am sfârșit prin a le achita tot noi, integral. Ne-am gândit sa soluționam cu un proces. Care ar fi șansele ca finalul sa fie favorabil pentru soțul meu? Ce costuri poate produce o procedura de genul si cat ar putea dura? luni, ani?

Am citit ceva despre o taxa de timbru care mi-a spulberat puțin gândul ca un proces ar fi posibil pt noi, dpdv financiar. Iar ideea de a investi in ceva ce nu este sigur (mă refer aici la renovarea apartamentului) nu mi se pare cea mai buna..

Va mulțumesc anticipat pentru răspunsuri!
Cel mai recent răspuns: bianca csonka , utilizator 11:02, 27 Noiembrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Costurile sunt destul de mari taxa de timbru,onorariu expert,onorariu avocat etc.Discutati cu un avocat Pt a analiza situatia dvs financiară,poate obțineți ajutor public judiciar pt taxa de timbru,macar esalonare ..Avand in vedere ca probabil va fi citată prin mica publicitate se va desemna si un av curator care o va reprezenta,onorariul urmând a fi suportat tot de dvs.Pe de alta parte cat timp o sa mai țineți apartamentul blocat,fără să rezolvați problema..
Ultima modificare: Luni, 15 Noiembrie 2021
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aceasta nu a suportat absolut nicio cheltuiala legata de apartament in ultimii 15 ani aproximativ,

de ce ar fi suportat o cheltuiala a unui ap care nu ii apartinea, pe care il folosea mama ei ?
deschideti proces dupa incheierea procedurii notariale, puteti incerca sa fie declarata straina/ renuntatoare de/la mostenire.
nu incercati un proces fara avocat.
de durat va dura si va costa.
puteti solicita ajutor public judiciara daca nu aveti venituri sau sunt mici.
mai puteti sa nu faceti nimic si sa va folositi de casa ca si pana acum .
va faceti probe cum arata acum pana sa investiti in ea.
si cand s-o trezi ca vrea sa imparta, va judecati atunci.
Mama a fost bolnava, căzută la pat mare parte din ultimii ei ani în viata. Iar de apartament nu se folosește nimeni, nu este locuibil... Ar fi destul de investit pentru a putea fi locuibil.

Mulțumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
atunci incepeti procedura pt dezbaterea succesiunii si cand ajungeti in instanta, solicitati ca apartamentul sa se vanda si sa se imparta banii dupa ce se scad toate cheltuielile
Ultima modificare: Miercuri, 17 Noiembrie 2021
gi-jane2, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@gi-jane ,,[...]solicitati ca apartamentul sa se vanda [...]" Mai e mult pana departe! Pai tocmai ce-i spuseserati dnei ca, va citez ,,de durat va dura si va costa.". Dar doamna n-are bani. Stiti vreun evaluator si/sau executor judecatoresc care sa faca munca pro bono? Sau sa astept sa-si incaseze onorariul candva?! Aici e ca pe centura, banii inainte! Nu mai spun ca vanzarea fortata a apartamentului s-ar putea sa-i aduca o paguba doamnei, nu un castig. Stiti cum se vinde de catre executor(i). E complicat. Singurul sfat bun este sa-si angajeze sau macar sa consulte un avocat.

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune constanta2009 constanta2009 In urma decesului ambilor parinti, eu si fratele meu am mostenit impreuna un apartament si o casa batraneasca cu terenul aferent. Am facut succesiunea la comn. ... (vezi toată discuția)
Îmbunătățirile făcute imobilului imediat după deschiderea succesiunii pot influența valoarea masei succesorale? andr87 andr87 Aș dori să știu, dacă voi chema un expert pentru a evalua valoarea apartamentului (care reprezintă masa succesorală în urma decesului tatălui meu), voi ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu bani putini free_your_mind free_your_mind Buna seara! Am inceput proces pentru partaj succesoral, dupa decesul bunicului, dar ni s-au cerut 140 de milioane (lei vechi). Asta relativ la valoarea ... (vezi toată discuția)