avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Uzul de fals in somatia de executare silita, este ...
Discuție deschisă în Executare silită

Uzul de fals in somatia de executare silita, este legal?

Uzul de fals in somatia de executare silita, este legal?

Pe scurt: in urma unui dosar de executare care a ramas nelucrat din 2014, executorul a inceput urmarirea silita in 2021 (am depus contestatie la executare invocand perimarea, respinsa ca tardiv in prima faza, urmeaza solutionarea apelului). In somatia de executare silita, este mentionat faptul ca a fost impus sechestru pe masina proprietate personala si ca au fost notificate organele competente (DRPCIV), urmand a fi oprit in trafic, etc.

Azi am primit un raspuns oficial din partea DRPCIV ca nu a existat niciodata o inregistrare privind sechestrul autoturismului la ei.

Este uz de fals? Sau in somatiile de executare, recuperatorii de credite (sau BEJ-ul care ii reprezinta) pot scrie orice, fara nicio consecinta?
Cel mai recent răspuns: savysb , utilizator 14:54, 19 Noiembrie 2021
Sechestrul se instituie prin încheiere a executorului judecătoresc. Dacă încheierea nu este antedatată nu este fals intelectual. Simpla încheiere reprezintă un act de executare care întrerupe cursul termenului de perimare.
Nu era o incheiere a executorului judecatoresc, era o somatie a recuperatorului de creante (intimata). Nu are nicio legatura intrebarea mea cu intreruperea termenului de perimare (apropo de asta, instanta a luat nota de faptul ca intre 2014 si 2021 nu au existat acte de executare, daca nici 7 ani nu depasesc 6 luni inseamna ca sta timpul in loc si pe mine nu m-a anuntat nimeni).

Masura sechestrului asigurator nu este una executionala obtinuta in cadrul procedurii executarii silite, ci este distincta, obtinuta fie pe cale principala, fie pe cale incidentala in cadrul procedurii judiciare in fata instantei de judecata. In plus, in cazul bunurilor mobile, executorul va lua toate masurile necesare pentru notarea acestuia in registrele electronice, pentru a indeplini conditii de opozabilitate fata de terti.

Cum sa spun, ca sa fie pe inteles, si sa nu fie o discutie de genul "merele sunt verzi? - nu, laptele nu e solid"?

In somatie scrie ca a fost pus sechestru pe masina, sechestru care a fost inscris/notat/transmis si la DRPCIV (la politia rutiera, nino-nino) in februarie 2021. DRPCIV imi spune in noiembrie ca nu exista si nu a existat niciun sechestru pe masina, Inscrisul din somatie are natura de intimidare in cazul asta? Nu este o informatie falsa, menita sa ma constranga? La modul camataresc, dar un pic mai diplomat, versiunea intelectuala a expresiei "dai banu sau iti iau masina"?
Am asteptat 7 luni ca masina sa fie ridicata, scoasa la licitatie. Politia Rutiera are inscris cu privire la locatia masinii (unde este parcata, in ce pozitie, cum se ajunge acolo, etc), inscris aparut cu ocazia unui incident cu o vecina, dar nici n-au pomenit de sechestru cand au verificat, pentru ca nu exista unul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ipoteca executionala = ipoteca legala ??? vio c vio c caz concret: in urma derularii procedurii de executare silita efectuata asupra bunurilor unui debitor de o institutie bugetara in baza OG nr. 61/2002, la ... (vezi toată discuția)
Perimarea executarii silite leopold2010 leopold2010 Buna ziua, Cand apare perimarea executarii silite ? Daca executarea silita este perimata si executorul continua demersurile ce se poate face ? Daca timp de ... (vezi toată discuția)
Executorul judecatoresc forteaza nota tatiana28 tatiana28 Buna seara.In urma cu cateva luni,dupa ce (greu) am obtinut o copie dupa dosarul de executare ,dosarul mi-a fost trimis cu filele numerotate cu pixul in ... (vezi toată discuția)