avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ADEVERINTE VECHIME IN MUNCA SI SPECIALITATE INAINTE DE ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ADEVERINTE VECHIME IN MUNCA SI SPECIALITATE INAINTE DE ABROGAREA ...

ADEVERINTE VECHIME IN MUNCA SI SPECIALITATE INAINTE DE ABROGAREA CARNETELOR DE MUNCA !

Buna seara, am fost angajat, in perioada 2007- 2010, la 2 angajatori, unul dintre ei se pare este radiat, iar altul este in functiune dar mi se pare ca se eschiveaza sa imi elibereze adeverintele pe motivul ca, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca, dupa aceasta data, respectiv incepand cu 01 ianuarie 2011, au fost abrogate dispozitiile Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca, eu neavand carnet de munca !
Am rugamintea sa imi comunicati :
1. ce demersuri pot face la angajatorul care este in functiune sa imi elibereze adeverintele de vechime, acesta detinand arhiva documentelor create de RU din anii in care am fost angajat la aceasta ?!
2.ce demersuri pot face pentru a face rost de adeverintele de vechime de la fostul angajator care pare a fii radiat ?!

Precizez ca, am nevoie de la cei 2 fosti angajatori de adeverinte de vechime in munca si in specialitatea studiilor, pentru a dovedi aceste lucruri unui angajator la care sunt actual salariat !

Va multumesc anticipat, si va doresc multa sanatate !
Ultima modificare: Miercuri, 17 Noiembrie 2021
CRISTIAN N-I, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:00, 18 Noiembrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu aveți carnet de munca, pentru adeverințe de vechime pana la dara de 01.02.20111 va puteți adresa direct ITM- ului în raza caruia au avut sediul social fostii angajatori.

Depuneți cerere, copie CI, declarație ca nu vi s-a întocmit carnet de munca..

In cerere menționați perioada lucrata si denumirea corecta a acelor angajatori.
Ultima modificare: Joi, 18 Noiembrie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc de raspuns, insa am o nelamurire, daca sa zicem fostul angajator este inca in functiune si detine arhiva acessta la solicitarea mea nu are obligatia sa imi elibereze acte din dosarul meu de personal, plus ca, ei aveau obligatia sa imi faca carnet de munca la momentul ala si nu mi-au facut !
Inteleg ca de la fostul angajator care este radiat sa ma adresez la ITM,
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit art.7 alin.(6) din HG nr.905/19.12.2017, privind Registrul general de evidenta a salariatilor, respectiv ”la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia un extras din registru, datat si certificat pentru conformitate, sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, astfel cum rezulta din registru si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii”.

In sensul art.34 alin.5 din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii, republicata, modificata si completata, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechime in munca, in meserie si in specialitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, prin ce document poate fi dovedita vechimea in munca, ... Denisa7 Denisa7 Buna seara, Prin ce document poate fi dovedita vechimea in munca, pentru perioada 2010-2013, in situația in care nu detin adeverinta de la angajator, iar ... (vezi toată discuția)
Carte de munca balea eugenia balea eugenia Cum pot obtine revisal pe toata perioada muncita? Am pierdut cartea de munca si itm-ul de 2 luni conform legii nu mai elibereaza extrase (vezi toată discuția)
Refuz eliberare adeverinta vechime Buburuzsa Buburuzsa Buna ziua! Am lucrat anterior la o societate comerciala, in prezent lucrez in alta parte. Dat fiind faptul ca la locul actual de munca mi s-a pierdut cartea de ... (vezi toată discuția)