avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1130 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... parintii in viata fiind si care detin un apartament in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

parintii in viata fiind si care detin un apartament in care locuiesc ...

parintii in viata fiind si care detin un apartament in care locuiesc impreuna cu unul dintre cei doi fii care se ocupa de intretinerea lor ei fiind nedeplasabili vor sa lase apartamentul fiului care se ocupa de ei ,celalalt in principiu a declarat ca nu are nici o pretentie si cedeaza partea lui cu conditia ca fratele sa nu instraineze apartamentul dupa decesul parintilor ,la ora actuala fiul care locuieste cu ei are un testament din partea parintilor prin care ii cedeaza de bunavoie tot dar nu are si un contract de intretinere cu ei ,cum se poate finaliza aceasta chestiune civilizat si legal !
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 19:59, 19 Noiembrie 2021
Parintii sa incheie cu fiul un contrat de intretinere.
Ultima modificare: Vineri, 19 Noiembrie 2021
raluk0207, utilizator
Va multumesc mult insa am certidinea ca acest contract nu poate fi atacat in justitie ?
Proprietatea se poate transmite intr-o varietate de moduri de la parinti catre unul dintre fii (sau catre oricine altcineva), insa cu privire la "conditia ca fratele sa nu instraineze apartamentul dupa decesul parintilor" am dubii despre eficacitatea unei asmenea clauze. Se poate (pentru un motiv intemeiat, prevede Codul Civil) institui o interdictie de inalienabilitate, dar, ca sa subziste, aceasta chiar trebuie motivata temeinic si, in mod obligatoriu, trebuie specificat un termen, nu se poate ca dobanditorul sa nu mai vanda niciodata acest imobil.
Prin convenţie sau testament se poate interzice înstrăinarea unui bun, însă numai pentru o durată de cel mult 49 de ani şi dacă există un interes serios şi legitim. Termenul începe să curgă de la data dobândirii bunului, conf art 627 Cod civil.
Se poate incheia contract de vanzare cumparare sau partial pe cota 1/2 si pentru restul contract de intretinere.
Ultima modificare: Vineri, 19 Noiembrie 2021
SM LEGAL CONSSULT , Consultant de business

florinm58 a scris:

Va multumesc mult insa am certidinea ca acest contract nu poate fi atacat in justitie ?

Dacă se îndeplinește obligația de întreținere asumata, da.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum aș putea să blochez vânzarea apartamentului meu după deces? fiul meu are probleme cu alcoolul, vreau să-l protejez de posibilitatea de a ajunge pe drumuri ContSters437872 ContSters437872 Cum aș putea să blochez vinzare apartamentului meu după deces deoarece am un singur fiu si are probleme cu alcoolul Vreau sa-l protejez să nu ajungă pe ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament pentru fiu, conditii Codrului1974 Codrului1974 vreau sa mi ajut fiul sa cumpere un apartament dar cu o condiție in contractul de cumparare sa nu poata vinde sau ipoteca fara acceptul meu?Se poate asa ... (vezi toată discuția)
Opozabilitate clauza de inalienabilitate JohnnyBRB JohnnyBRB CUM SE POATE ASIGURA OPOZABILITATEA UNEI CLAUZE DE INALIENABILITATE INSTITUITE PRIN TESTAMENT? Multumesc! (vezi toată discuția)