Buna ziua. Momentan sunt in concediu de creștere copil și as dori sa mă mut în altă țară UE. Am citit in documentele de indemnizație că dacă ai reședința în altă țară decât România, trebuie sa anunți in termen de 15 zile și să renunți la indemnizație. Pe de o parte, nu mi se pare corect, având în vedere că am muncit pentru acești bani, pe de altă parte, pot înțelege că este vorba de o lege. As dori sa întreb dacă s-a schimbat acest lucru in ultimul timp, deoarece am găsit în niște articole că ar fi permis să părăsești Romania 6 luni, dar nu îmi sunt foarte clare aceste legi. De asemenea sunt interesata care ar fi repercusiunile unei asemenea decizii.
OUG 111/2010
art. 12
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență se acordă în situația în care solicitantul îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
a) este cetățean român, cetățean străin sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau reședința pe teritoriul României; c) locuiește în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia/acestora.
..........
(5) Prevederile alin. (1) se corelează în mod corespunzător în cazul persoanelor îndreptățite cărora li se aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială și ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială.
6) Condiția prevăzută la alin. (1) lit. c) se consideră îndeplinită și în situația în care, după stabilirea dreptului, persoana îndreptățită, împreună cu copilul pentru care se stabilește dreptul, își stabilește temporar reședința în altă țară.
(7) În sensul prevederilor alin. (6), prin temporar se înțelege o perioadă de până la 6 luni pe an pentru toate situațiile, cu excepția celor prevăzute la art. 2 alin. (5) lit. k) și x), pentru care condiția prevăzută la alin. (1) lit. c) se consideră îndeplinită pe toată perioada de însoțire ori în care se află în misiu
Buna ziua, va mulțumesc mult pentru răspuns! Am adresat aceasta întrebare în contextul în care sunasem și la ANPIS , care mi-au transmis că este posibil. Cu siguranță nu au înțeles la ce mă refer. Numai bine!