avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Transfer proprietate de la fiica la tata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Transfer proprietate de la fiica la tata

Buna ziua,
Situatia mea este urmatoare: vreau sa achizitionez un apartament, pe care ulterior sa il dau tatalui meu, inclusiv dreptul de proprietate. Tatal nu are acum acte romanesti, nu este cetatean roman, dar urmeaza sa obtina, de aceea nu putem face contractul de vanzare-cumparare pe numele lui in acest moment.
M-am gandit la contract de donatie sau la vanzare ulterioara catre el, dar el nu va dispune de suma de bani necesara vanzarii.
Daca fac donatie catre el, exista riscul ca pe viitor, cand o sa ma casatoresc ( la momentul achizitiei apartamentului nu sunt casatorita), acea donatie sa fie atacata de viitorul meu sot? Care sunt riscurile si ce act ar fi cel mai potrivit sa incheiem pentru transferul de proprietate? Singura mea teama este legata de un potetial atac al unei donatii sau donatii deghizate din partea viitorului sot, inclusiv in eventualul caz in care, casatorita fiind, as muri.
Multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 17:00, 22 Noiembrie 2021
Tatal nu trebuie sa aiba acte de identitate romanesti ca sa dobandeasca dreptul de proprietate asupra apartamentului. Ca sa evitati diverse complicatii in viitor, incheiati contractul de vanzare direct pe numele sau. In cel mai rau caz, va trebui sa obtineti, pe numele tatalui, un NIF (numar de inregistrare fiscala pentru cetateni straini) de la ANAF, ceea ce nu este deloc complicat.
Daca intelegeti sa cumparati dvs acum iar ulterior sa ii donati tatalui, sau sa ii vindeti la un pret derizoriu, la data decesului dvs, sotul/copii vor putea avea pretentii de la tatal dvs in limita a jumatate din ce ar fi mostenit in lipsa donatiei, timp de 3 ani si numai daca nu le raman de mostenit dupa dvs alte bunuri, de o valoare suficient de mare.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu aveti alti mostenitori, contractul de donatie e la fel de sigur ca cel de vanzare-cumparare. Taxele la notar sunt aceleasi. Bunurile dobandite inaintea casatoriei nu sunt bunuri comune si nu mai devin comune dupa casatorie (cum era inainte, dupa 5 ani de casnicie). Daca aveti termeri pentru viitor, faceti contract de vanzare cumparare la suma minim posibila (0.5 lei?).

Sau un contract de schimb, ii dati apartamentul la schimb pe ceva, orice. Din nou, aceleasi taxe.
Ultima modificare: Luni, 22 Noiembrie 2021
savysb, utilizator
faceti contract de vanzare cumparare la suma minim posibila (0.5 lei?).

pretul nu poate fi derizoriu
si nu mai devin comune dupa casatorie (cum era inainte, dupa 5 ani de casnicie)

nu a existat niciodata asa ceva, bunurile proprii nu deveneau comune ever


banii cu care cumparati, ai cui sunt ?
Ultima modificare: Luni, 22 Noiembrie 2021
gi-jane2, moderator
Banii sunt ai familiei. Multumesc.
Dacă ne-ați spune și care este motivul/logica pentru care vreți să cumpărați imobilul pe numele tatălui, v-am putea da opinii și mai concrete.

Frați/surori mai aveți`?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer de proprietate prin vanzare sau donatie MariusN1 MariusN1 Buna ziua. Impreuna cu viitoarea sotie, stam intr-un apartament cumparat de catre parintii ei. Dupa casatorie am dori sa devenim noi posesorii ... (vezi toată discuția)
Cumparare proprietate fara casatorie inregistrata in romania Dorina-Canada Dorina-Canada Dupa incheierea succesiunii la notar doresc sa cumpar partea tatalui meu. Sunt cetatean canadian la fel si sotul meu, dar casatoria canadiana nu e ... (vezi toată discuția)
Donatie sau contract de vanzare cumparare? vio_popescu vio_popescu Buna ziua, Sotia mea are o situatie juridica de rezolvat si as dori sa va cer parerea, in numele ei: Parintii sotiei sunt proprietarii unui apartament, ... (vezi toată discuția)