Buna ziua,
Situatia mea este urmatoare: vreau sa achizitionez un apartament, pe care ulterior sa il dau tatalui meu, inclusiv dreptul de proprietate. Tatal nu are acum acte romanesti, nu este cetatean roman, dar urmeaza sa obtina, de aceea nu putem face contractul de vanzare-cumparare pe numele lui in acest moment.
M-am gandit la contract de donatie sau la vanzare ulterioara catre el, dar el nu va dispune de suma de bani necesara vanzarii.
Daca fac donatie catre el, exista riscul ca pe viitor, cand o sa ma casatoresc ( la momentul achizitiei apartamentului nu sunt casatorita), acea donatie sa fie atacata de viitorul meu sot? Care sunt riscurile si ce act ar fi cel mai potrivit sa incheiem pentru transferul de proprietate? Singura mea teama este legata de un potetial atac al unei donatii sau donatii deghizate din partea viitorului sot, inclusiv in eventualul caz in care, casatorita fiind, as muri.
Multumesc pentru ajutor.
Tatal nu trebuie sa aiba acte de identitate romanesti ca sa dobandeasca dreptul de proprietate asupra apartamentului. Ca sa evitati diverse complicatii in viitor, incheiati contractul de vanzare direct pe numele sau. In cel mai rau caz, va trebui sa obtineti, pe numele tatalui, un NIF (numar de inregistrare fiscala pentru cetateni straini) de la ANAF, ceea ce nu este deloc complicat.
Daca intelegeti sa cumparati dvs acum iar ulterior sa ii donati tatalui, sau sa ii vindeti la un pret derizoriu, la data decesului dvs, sotul/copii vor putea avea pretentii de la tatal dvs in limita a jumatate din ce ar fi mostenit in lipsa donatiei, timp de 3 ani si numai daca nu le raman de mostenit dupa dvs alte bunuri, de o valoare suficient de mare.
savysb
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca nu aveti alti mostenitori, contractul de donatie e la fel de sigur ca cel de vanzare-cumparare. Taxele la notar sunt aceleasi. Bunurile dobandite inaintea casatoriei nu sunt bunuri comune si nu mai devin comune dupa casatorie (cum era inainte, dupa 5 ani de casnicie). Daca aveti termeri pentru viitor, faceti contract de vanzare cumparare la suma minim posibila (0.5 lei?).
Sau un contract de schimb, ii dati apartamentul la schimb pe ceva, orice. Din nou, aceleasi taxe.