avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua ! Am si eu o nelamurire. Sunt la a doua ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua ! Am si eu o nelamurire. Sunt la a doua casatorie legitima ...

Buna ziua ! Am si eu o melamurire. Sunt la a douo casatorie legitim. Eu am un copil , sotul are un copil . Sotul este proprietar de locuinta in urma mostenirii de la parinti . Impreuna (eu cu sotul ) ,am construit in prelungirea casei , am reparat casa veche.....investitie mare. Daca se intampla ceva cu sotul (Doamne fereste ), eu am dreptul la ceva din casa sau ramane copilul lui drept proprietar? Am uitat sa specific ca mi-au facut actul de uzufruct.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:51, 25 Noiembrie 2021
Puteti folosi bunul pe toata perioada vietii insa nu aveti drept de proprietate. Totusi, la decesul sotului, in virtutea dreptului conferit prin mostenire ca sot supravietuitor veti dobandi o cota de 1/2 asupra mostenirii de pe urma sotului, aceasta insemnand ca veti deveni proprietar asupra casei in procentul amintit, alaturi de copilul sau care va mosteni in procent de 1/2.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Noiembrie 2021
SM LEGAL CONSSULT , Consultant de business
Cotele nu sunt de 1/4 pentru sotie supravietuitoare si de 3/4 pentru copil?
Eu asa stiam...

SM LEGAL CONSSULT a scris:

Puteti folosi bunul pe toata perioada vietii insa nu aveti drept de proprietate. Totusi, la decesul sotului, in virtutea dreptului conferit prin mostenire ca sot supravietuitor veti dobandi o cota de 1/2 asupra mostenirii de pe urma sotului, aceasta insemnand ca veti deveni proprietar asupra casei in procentul amintit, alaturi de copilul sau care va mosteni in procent de 1/2.

ba da, stiati bine. sotia mosteneste 1/4, copilul 3/4.
dvs insa, aveti un drept de creanta pt ce ati construit/ imbunatatit in perioada casatoriei..

Am uitat sa specific ca mi-au facut actul de uzufruct.

cine, la ce va referiti exact ?
Am fost cu sotul la notar ( ruda sotului) sa facem actele la casa - sa ma treaca si pe mine in drepturi . Am dus toate actele la notar si cand a fost sa le ridicam , m-ia spus ca nu poate sa ma faca propietar impeuna cu sotul , numai daca-i virez la banca suma de 70000 lei , bani primiti de la parintii mei (mi s-a parut o porcarie , ca trebuie sa plateasca parintii mei munca mea si bani mei de i-am investit in acea casa ). A spus notarul ca poate sa-mi faca decat actul de uzufruct.Daca nu semnez actul de uzufruct , mai am drepul sa stau in casa un an de la decesul sotului . Constransa de situatie , am fost nevoita sa semnez hartia..... Mi se pare ca ceva este necurat la mijloc......
Ultima modificare: Joi, 25 Noiembrie 2021
varvarica, utilizator
e de bine, faptul ca aveti drept de uzufruct pe toata casa, va dreptul sa locuiti in casa pana la deces.
plus ca veti mosteni 1/4 dupa sot.
mergeti la avocat dupa decesul sotului ( daca se va intampla sa moara inaintea dvs). sa va puneti deoparte dovezile ca ati investit in casa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune,casa cu uzufruct si apartament fara partaj facut C.M.A. C.M.A. Buna ziua. In timpul vietii sale ,soacra mea a dobandit: - un apartament (bun comun cu primul sot si la care nu s-a facut partajul, dupa ... (vezi toată discuția)
Probleme cu concubinul apartament pe numele meu, concubinul vrea ... georgetteivonna georgetteivonna Probleme cu concubinul Apartament pe numele meu, concubinul vrea sa fie sigur ca daca mor eu inainte, fiica mea nu-l da afara din casa. Ce ma sfatuiti sa ... (vezi toată discuția)
Sunt căsătorită de 15 ani cu soțul meu care are un băiat ... Lyngu Lyngu Sunt căsătorită de 15 ani cu soțul meu care are un băiat dintr-o altă căsnicie. El a moștenit un imobil pe care noi doi l-am recondiționat și ... (vezi toată discuția)