Despre dreptul de servitute. Locuiesc la casa, iar accesul il am pe un drum de servitute, inscris in CF ca fiind drept de servitute de trecere cu piciorul si cu mijloace auto. De curand, am pus problema racordarii la reteaua de apa, lucrare care implica saparea unui sant si amplasarea conductei pe drumul de servitute. Am dreptul de a sapa? Sau am doar dreptul de trecere?
Doar dreptul de trecere. Trebuie sa dobanditi (in instanta daca amiabil/conventional nu se poate) si dreptul de trecere pentru utilitati.
Art. 621
Dreptul de trecere pentru utilităţi
(1) Proprietarul este obligat să permită trecerea prin fondul său a reţelelor edilitare ce deservesc fonduri învecinate sau din aceeaşi zonă, de natura conductelor de apă, gaz sau altele asemenea, a canalelor şi a cablurilor electrice, subterane ori aeriene, după caz, precum şi a oricăror alte instalaţii sau materiale cu acelaşi scop.
(2) Această obligaţie subzistă numai pentru situaţia în care trecerea prin altă parte ar fi imposibilă, periculoasă sau foarte costisitoare.
(3) În toate cazurile, proprietarul are dreptul la plata unei despăgubiri juste. Dacă este vorba despre utilităţi noi, despăgubirea trebuie să fie şi prealabilă.
(4) Clădirile, curţile şi grădinile acestora sunt exceptate de la acest drept de trecere, dacă ea are ca obiect conducte şi canale subterane, în cazul în care acestea sunt utilităţi noi.
Multumesc pentru raspuns.Stiam despre prevederile Codului Civil, Stau si ma intreb de ce notarul la care am facut actele de vanzare-cumparare, nu a sesizat ca servitutea pe care am stabilit-o si care este inscrisa in CF, nu este completa. Proprietarul drumului de servitute a murit anul trecut. Era atat de simplu ca notarul, care ar trebui sa fie si un sfatuitor, sa fi sesizat ca degeaba am drept de trecere daca nu am si dreptul de a trage utilitati. Ar trebui sa se dea o lege care sa extinda dreptul de servitute de trecere si la dreptul la utilitati. Sigur, ca fiecare dintre noi am putea opta pentru o casa independenta de utilitati, adica electricitatea sa o obtin din sistem verde, cu eoliene si panouri fotovoltaice, apa din foraj pe proprietate, caldura cu pompa de caldura, sau cu centrala termica pe lemne sau pe gaz alimentata de la o butelie de 3000 litri, iar canalizarea cu fosa septica, Chiar si servitutea de trecere ar putea fi anulata daca intri si iesi de pe proprietate cu helicopterul
Este adevarat. La fel de adevarat este ca si dumneavoastra puteati sa solicitati asta cata vreme stiati deja ca va veti bransa pe acelasi traseu cu cel de trecere. Nu este obligatoriu ca bransarea la utilitati sa se faca prin acelasi loc prin care se realizeaza si accesul, reteaua poate sa fie deja trasa prin alte parti.
Cred ca dobandirea in instanta a dreptului de a trage utilitati, este varianta realizabila. Nu stiu cum se face exact cu citarea publica, dar avand in vedere ca proprietarul drumului de servitute nu mai traieste, cred ca nu se va prezenta nici un posibil mostenitor la proces. Apare in discutie si dezbaterea succesiunii defunctului, care iarasi, este de durata, si deci cum zic, se poate sa castig destul de repede si simplu in instanta dreptul urmarit, prin neprezentarea partii celeilalte. Ce parere aveti? Eventual poate citeste intrebarea si un avocat...