avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... A murit tatal meu si am fost sa iau certificatul de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

A murit tatal meu si am fost sa iau certificatul de deces de ...

A murit tatal meu si am fost sa iau certificatul de deces de la evidenta populatiei din oras ca sa il ingrop.
Ei, in mod smecheresc si abuziv, mi-au luat datele de buletin si au vrut sa ma puna sa semnez nu stiu ce hartie cu succesiunea ca accept sau asa ceva. Eu nu am fost de acord. Nu era momentul atunci cu tatal mort pe masa, cat tupeu maxim!!!

Azi ma trezesc cu citatie de la un notar tot de acolo sa ma prezint la el sa fac succesiunea in data X, ca la politie. Nu stiu in ce baza legala actioneaza primaria si acest notar. Cred ca in baza foamei dupa bani nestavilita. Ma poate obliga cineva sa fac succesiunea? In ce temei legal actioneaza primaria si acest notar? Este casa tatalui deja pe numele meu fara ca eu sa fi facut vreun act? Aud ceva de acceptare tacita mostenire si nu stiu ce inseamna asta, mi-o trece automat pe numele meu?
Cel mai recent răspuns: Florin Cornea , Consilier juridic 02:13, 2 Decembrie 2021
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art 103 din legea 36/1995
(1) Procedura succesorală notarială se deschide la cererea oricărei persoane interesate, precum și a secretarului consiliului local al localității în raza căreia se aflau bunurile defunctului la data deschiderii moștenirii.

Articolul 104
(1) În cererea de deschidere a procedurii succesorale vor fi menționate datele de stare civilă ale defunctului, numele, prenumele și domiciliul moștenitorilor prezumtivi, bunurile defunctului, cu menționarea valorii acestora, precum și a pasivului succesoral.

Articolul 106
(1) După ce constată că este legal sesizat, notarul public înregistrează cauza și dispune citarea celor care au vocație la moștenire, iar dacă există testament, citează și pe legatari și executorul testamentar instituit.

Așadar, nu e nicio foame de bani, ci o procedura legala. Notarul are clienți, slava Domnului, nu trebuie sa va cheme pe dvs de acasă.
Și oricum, nu îl avantajează cu nimic, din moment de procedura de citare presupune niște cheltuieli materiale din buzunarul propriu.
Este problema dvs dacă nu dezbateti succesiunea. Însă după împlinirea a 2 ani de la deces, veți avea de achitat în plus și un impozit de 1% din valoarea masei succesorale. De asemenea, neavând acte de proprietate, mai devreme sau mai târziu va veți "izbi" de acest aspect.
Frumos din partea dvs este măcar sa anuntati ca nu doriți dezbaterea succesiunii.
Dosarul succesoral este înregistrat pe rolul biroului notarial de la care a primit citația. Nu va veți putea adresa altui birou notarial.
Eu nu am dat primariei nici un acord de prelucrare date personale, este un mare abuz. Un santaj mizerabil sa dai certificat de deces si sa bagi omul la succesiune fara voia lui. Nu stiu daca o lege poate fi mai presus de codul civil. Notarul familiei a spus ca pot face transfer la el, cum l-au inscris asa il vor si dezinscrie.

- Vă rog nu mai citați inutil, apăsați pe Răspunde. Și vă mai rog să vă periați limbajul. Mulțumesc. -
Ultima modificare: Duminică, 28 Noiembrie 2021
Manuela Rășină, administrator
Ok, și Codul civil cu ce va ajuta pe dvs în acest demers?
Ați întrebat care e baza legala și v-am răspuns.
Dosarul succesoral se va transfera la notarul familiei, numai dacă primul notar consimte la predarea dosarului succesoral.
Ultima modificare: Duminică, 28 Noiembrie 2021
raluk0207, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
A murit tatal meu si am fost sa iau certificatul de deces de la evidenta populatiei din oras ca sa il ingrop. (...)

Depinde cand a murit tatal si depinde cand si in ce context v-a somat notarul. In mod normal si firesc, oficiile pentru inmormantare nu pot fi conditionate de vreo acceptare de mostenire, mai ales asupra descendentilor directi. Inmormantarea nu reprezinta o acceptare tacita a mostenirii.
Primaria a sesizat notarul si a actionat probabil in temeiul disp mostenirii vacante din codul civil, insa si acolo exista un termen care trebuie sa curga de la deces. A se vedea art 1135-1140 cod civil ()pe care banuiesc ca le stiti deja).
Primaria nu avea nevoie de acordul dvs pt prelucrarea datelor cu caracter personal. Acestea se prelucreaza in baza legii!

Alte discuții în legătură

Am fost obligați să facem cerere de dezbatere a succesiunii când am ridicat certificatele de deces. este obligatoriu să mergem acum la notar? Anagiorgiana Anagiorgiana Buna ziua,sunt Coman Ana din Constanța.Am o problema in legătură cu o succesiune în urmă decesului părinților.Parintii mei au murit amândoi în ... (vezi toată discuția)
Taxa de succesiune stefan_claudia stefan_claudia Buna seara, am si eu unele nelamuriri in privinta taxei de succesiune. Tata a decedat de curand si vrem sa deschidem taxa de succesiune. Vreau sa precizez ca ... (vezi toată discuția)
Succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces? dona77 dona77 In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un ... (vezi toată discuția)