Buna ziua,
Ma adresez acesti cumunitati in speranta ca voi gasi o solutie cu privire la posibilitatea de pensionare si / sau obtinerea unei indemnizatii din partea statului pentru sotia mea.
Va prezint pe scurt situatia :
- Varsta 61 ani, data nasterii 01.04.1960
- Ani de cotizare (carte de munca ) 9 ani
- Pensie pe caz de boala grad 1 si 2: 9 ani
- Copii: 3
In aceasta situatie pentru pensionare este nevoie de cumpararea a 6 ani de cotizatie cu o valoare de aprox 8000 eur ceea ce nu este fezabil. De aceea suntem in cautarea unor alternative. Din investigatiile de pana acum am aflat ca exista posibiliatea sa beneficieze:
a. indemnizatii din partea statului pentru anii de cotizatie (chiar daca nu sunt suficienti pentru pensionare)
o exista mai multe plafoane si nu stim care este mai rentabil din punct de vedere al beneficiilor
Care sunt plafoanele ?
Poate primi indemnizatie cu cei 9 ani cotizati sau trebuie sa cumpere ani in plus ?
La ce institutie ar trebui sa ne adresam ?
b. indemnizatie din partea statului pentru nasterea a 3 copii
o lege care este in curs de aprobare pentru 2023
o aceasta fiind acordata doar in cazul cotizatiei de 15 ani
Este posibil sa beneficieze de aceasta indemnizatie si in alt mod?
La ce institutie ar trebui sa ne adresam ?
Puteti intreba la AJPIS, respectiv la AJOFM sa va lamureasca pe cazul doamnei... Ideea e ca vechimea in munca nu este suficienta pentru acordare drept de pensie, care oricum ar fi anticipata raportat la varsta doamnei.
La implinirea varstei standard, in vederea deschiderii drepturilor de pensie, veti putea folosi vechimea platita (doar cinci ani conf. normelor), dar spuneati ca nu e "fezabila" treaba :):):) ...
Parerea mea este ca, la acest moment, nu va incadrati pe prevederile legale pt vreo pensie sau indemnizatie. Succes.