Buna ziua!
Lucrez in invatamant iar incepand cu 14 decembrie 2009 am intrat in concediu prenatal.In perioada 7.12-13.12 2009 am fost in concediu medical platit cu 75%.Mi s-a retinut 125 ron pentru concediu fara plata obligatoriu desi in acea perioada eu deja intrasem in concediu prenatal (14.12-18.12.2009 concediu fara plata).In final salariu obtinut pe decembrie a fost cu 400 ron mai mic decat in octombrie. E normal sa se retina bani pentru concediu fara plata in perioada cand eu eram in c. prenatal?
O alta intrebare ar fi urmatoarea: la calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului e normal sa se ia in calcul salariu diminuat pe noiembrie si decembrie din cauza concediului fara plata impus ?
VA MULTUMESC!
Întrebarea dvs. are mai multe aspecte:
1. referitor la concediul fără plată:
- evident că nu puteţi fi în concediu fără plată în perioada în care aveaţi concediu medical (de oricare fel şi pentru orice afecţiune), deoarece raporturile de muncă pe perioada concediului medical sunt suspendate; ar fi bine să solicitaţi angajatorului dvs. reverificarea legalităţii statelor de plată întocmite pe luna decembrie şi a documentelor justificative care au stat la baza întocmirii lor; prevederile Legii 329/2009 nu pot fi aplicate în mod automat, ci în funcţie de situaţia fiecărui angajat la momentul respectiv.
- În ceea ce priveşte indemnizaţia pentru concediul de maternitate (în cazul dvs. prenatal), aceasta se calculează cfm. prevederilor art. 25 pct. (1) din Ordonanţa de urgenţă nr. 158/2005-actualizată, respectiv aplicând procentul de 85% asupra mediei veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare lunii de concediu, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate; în cazul dvs. , la concediul din luna decembrie, această bază de calcul va fi constituită din cele 6 luni de stagiu , anterioare lunii decembrie 2009, astfel încât un concediu fără plată în baza Legii 329/2009 probabil că a afectat doar luna noiembrie.
Si eu lucrez in invatamant, deci ca orice bugetar, ma aflu sub "incidenta" legii 329/2009 si mi s-au retinut 15,5 procente in lunile noiembrie si decembrie..... numai ca, incepand cu 7 decembrie 2009 eu am intrat in cancediu prenatal, care se plateste cu 85%. Si in cazul meu legea 329 s-a aplicat pentru toata luna decembrie, respectiv s-a aplicat acea retinere si la suma aferenta concediului prenatal. Practic pentru toata suma cuvenita pentru luna decembrie (3 zile lucratoare si 18 concediu medical prenatal) mi s-au retinut 15,5%. M-am adresat contabilului scolii care sustine ca a procedat corect. Ce pot face in situatia asta?