De curand am fost dat afara. Mi'am facut actele pentru somaj, am fost si le'am depus. La AJOFM am avut o surpriza neplacuta. Eu am lucrat din 2007 luna octombrie pana in 2009 luna noiembrie cu carte de munca. Surpriza neplacuta este: la stagiul de confirmare, aveam doar 9 luni de munca. De ce ? Pentru ca in 2007-2008 eu nu apar deloc, iar pe tot anul 2009 am taiate ore fara sa stiu, cand eu am fost la birou.
Se poate face rectificare la stagiu de confirmare? De exemplu, pe 2007-2008 sa apar in acte? POate asa o sa primesc si eu somaj. Daca nu, ce e de facut?
Intocmiti o sesizare la ITM si cereti verificarea acestor aspecte, pentru perioada in care nu apareti in evidentele AJOFM ca si asigurat. Cereti acestora sa va puna la dispozitie si documentele pe baza carora ati fost pontat cu mai putine ore in 2009. S-ar putea sa aveti nevoie de ele in cadrul unui proces cu fostul angajator.
Surpriza neplacuta este: la stagiul de confirmare, aveam doar 9 luni de munca. De ce ? Pentru ca in 2007-2008 eu nu apar deloc, iar pe tot anul 2009 am taiate ore fara sa stiu, cand eu am fost la birou.
Se poate intampla ca angajatorul sa nu fi virat ptr dvs in perioada 2007-2008 contributiile legale. De aceea sa nu apareti.
Apoi, practica multor angajatori privati este aceea de a trece in cobncediu fara plata salariatii fara ca acestia sa fi solicitat in scris acest lucru. Daca va intrebati cum e posibili va spun ca fie cineva a scris si a semnat o cerere in numele dvs, fie pur si simplu v-au trecut in pontaj in concediu fara plata, pe state apareti cu venituri mai mici carora li se aplica contributiile, dar banii i-ati luat normal ptr ca s-au dat "bani din mana".
O alta forma de "munca la negru".
Cred ca ar fi bine sa faceti o sesizare la ITM ptr a se face un control la firma.
Rectificarea se poate face numai daca obtineti din partea angajatorului o Adeverinta din care sa rezulte clar ce perioada ati lucrat si nivelul veniturilor realizate .
Ar fi posibil sa fi fost angajat la inceput pentru o perioada "de proba" , iar numai dupa aceea cu CIM si atunci s-ar justifica lipsa din Carnetul de Munca al unei perioade.
Eu m'am angajat din luna mai anul 2007, iar prin vara-toamna am vazut ca nu'mi face carte de munca si am tot insistat pana a facut'o. Eu in cartea de munca apar din 2007 luna octombrie. Dar pentru contributia la ajutorul de somaj nu apare din 2007 pana in 2008. Si'a tras omul bani.. nu a platit impozite... si am picat de fraier. Cam asta e.. si in 2009 la fel....