Buna Ziua. Initial tatal meu a redobandit cetatenia romana, dupa aceea eu tot am redobandit cetatenia romana (prin procedura de redobandire R Moldova). Aveam 20 de ani, dupa aceea cand am implinit 21 de ani, am fost condamnat pentru o infractiune deosebit de grava in R. Moldova, (viol) partea vatamata a fost speriata de procurori si impusa sa plece in Italia la bunica ca sa nu poate fi adusa la proces, dosarul este fabricat, dar pe timpul regimului Plahotniuk judecatorii stiau numai sa ieie mita si era imposibil de beneficiat de un proces corect. Oricum acum am cazierul moldovenesc patat. Analizand legea cetateniei romane, am observat ca exista un articol
/////Art. 25. - Cetatenia ramana se poate retrage persoanei care:
a) aflata in strainatate, savirseste fapte deosebit de grave prin care vatama interesele statului roman sau lezeaza prestigiul Romaniei;/////
1) Imi puteti spune cumva daca risc sa cad sub incidenta acestei legi?
2) In aceasta situatie daca si tatal meu a redobandit cetatenia, pot beneficia de dreptul de a pastra cetatenia romana. poate deja nu ca om ce a redobandit-o dar ca descendent al cetateanului roman (fiu)?
3) Ar fi corect sa-mi fie retrasa cetatenia daca, ea a fost pierduta de bunelul meu de bunica mea? Daca in "timpuri grele" Romania a renuntat la Basarabia, lasand romanii de peste Prut de izbeliste, renuntand la o bucata mare de pamant a propriului teritoriu ce in final a dus la rusificare, propaganda comunista si ulterior pierderea cetatetii Izmail si iesirii la mare, cedare a 2/3 din Bugeac Ucrainei.
4) Redobandirea acestei cetatenii e un fel de restabilire a unui drept istoric. Totodata, eu vreau sa traiesc in Romania, pentru ca gandesc si simt romaneste (si ma simt abuzat de catre autoritatile din MD), chiar vreau sa renunt la cetatenia MD. Imi poate fi retrasa cetatenia si daca da, cine va demara procedurile, la sesizarea cui?