avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pentru un contract de comodat e deajuns semnatura unui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pentru un contract de comodat e deajuns semnatura unui parinte ori e necesara si cea a fratilor? Salutare comunitate! Doresc sa inchei un contract de comodat ...

Salutare comunitate!

Doresc sa inchei un contract de comodat ca reprezentant al unei firme pe care vreau sa o infiintez cu unul din parinti, fiindca celalalt este decedat. Parintii au contract de vanzare-cumparare de la bunici. Noi suntem mai multi frati.

Pentru a face contractul de comodat intre firma si parinte, este necesara dezbaterea mostenirii? E nevoia si de semnatura fratilor pe contractul de comodat?

Ce solutii / variante imi recomandati pentru a evita acum dezbaterea?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Claudiu007 , utilizator 10:33, 21 Decembrie 2021
Renunţarea la moştenire este un act juridic indivizibil, cee ce inseamna ca un mostenitor nu poate renunta la o parte din succesiune si sa accepte restul.
Asadar, potrivit legii, nu exista posibilitatea de a accepta sau de a renunta partial la o mostenire.

De asemenea, un mostenitor nu poate renunta la dreptul sau in favoarea unui alt mostenitor sau mostenitori.
Partea renunţătorului se imparte intre moştenitorii pe care i-ar fi înlăturat de la moştenire sau celor a căror parte ar fi diminuat-o dacă ar fi acceptat moştenirea.

Daca dvs sau unul din frati doriti sa mosteniti ceva din masa succesorala, in nici un caz nu trebuie sa dati o astfel de declaratie, intrucat veti pierde orice drept in legatura cu mostenirea.
In aces caz, trebuie sa acceptati succesiunea, sa dezbateti mostenirea si apoi sa faceti partajul cu ceilalti comostenitori acceptati.

In niciun caz, nu renuntati tori fratii la mostenire intrucat cotele din mostenire care v-ar fi revenit se vor imparti intre tatatl dvs. si rudele mamei, pe care le-ati fi inlaturat de la mostenire daca ati fi acceptat succesiunea,

iar tatal va mosteni doar: o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi (parinti), cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului (frati/surori), o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului, trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari (bunici şi ascendenţi ai acestora), fie cu colaterali ordinari ai defunctului.( unchi, mătuşi, veri de gradul unu, fraţi şi surori ai bunicilor)

Dar, daca de exemplu, renunta doar unul din frati la mostenire, atunci cota lui se va imparti intre tatal dvs. si ceilalti frati acceptanti iar in sitautia in care, renunta doi dintre frati, cota lor se imparte intre tata si celalat frate acceptant.

Daca intrebarile au legatura doar cu acel contract de comodat, sfatul este sa acceptati toti mostenirea, sa faceti dezbaterea succesiunii fara partaj, intrucat partajul il puteti face oricand.

Daca insa intentia este ca partea mamei sa revina tatalui, doi frati sa dea declaratie de renuntarea la mostenire, sa
mosteneasca doar unul singur impreuna cu tatal si ulterior acestia sa incheie un contract de donatie/partaj.

Dar, mare atentie pentru ca. daca fratele accepatant se razgandeste ulterior si nu mai doreste sa incheie aceste acte, nu mai puteti face nimic.
Ultima modificare: Luni, 20 Decembrie 2021
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Deci exista contract de vanzare cumparare de la bunicii de pe tata, spre fiul sau si sotia/mama, iar tatal a decedat. Nu inteleg ce treaba mai au celelalte rude chiar daca renunta fii la mostenire din moment ce exista contract de vanzare cumparare.

Inteleg ca nu se poate accepta sau renunta partial.

'' In niciun caz, nu renuntati tori fratii la mostenire intrucat cotele din mostenire care v-ar fi revenit se vor imparti intre tatatl dvs. si rudele mamei, pe care le-ati fi inlaturat de la mostenire daca ati fi acceptat succesiunea, '' rudele mamei sau ale tatalui, fratii, surorile lui care mai sunt in viata? ( Caci nu vad de ce s-ar cuveni rudelor mamei ceva), in cel mai rau caz ar avea sens spre rudele tatalui.

'' Dar, daca de exemplu, renunta doar unul din frati la mostenire, atunci cota lui se va imparti intre tatal dvs. si ceilalti frati acceptanti iar in sitautia in care, renunta doi dintre frati, cota lor se imparte intre tata si celalat frate acceptant. '' - banuiesc ca va referiti ca ar ramane intre un fiu si mama.

Da, toate intrebarile au legatura cu acel contract de comodat.

Multumesc frumos tuturor pentru raspunsuri si ajutor in a ma lamuri pentru a lua o decizie educata.
Claudiu007 a scris:

”Deci exista contract de vanzare cumparare de la bunicii de pe tata, spre fiul sau si sotia/mama, iar tatal a decedat. Nu inteleg ce treaba mai au celelalte rude chiar daca renunta fii la mostenire din moment ce exista contract de vanzare cumparare.”

Asa se imparte mostenirea in acest caz, acestea sunt regulile prevazute de Codul civil.


Da, banuiti corect. Este vorba de rudele parintelui decedat, in speta de rudele tatalui daca el este cel decedat., nu ati mentionat care din parinti a decedat.
Nu cred ca cineva poate afirma ca rudele mamei pot avea vreun drept la mostenirea tatalui si invers..


Claudiu007 a scris:

”Da, toate intrebarile au legatura cu acel contract de comodat. ”

Deci ceilalti frati ar fi dispusi, mai degraba, sa mearga la notar si sa dea o declarie de renuntare la mostenire pentru a nu mai semna un contract de comodat, dar nu doresc sa semneze un astfel de contract? Interesant....

Dezbateti mostenirea (fara partaj) si apoi mostenitorii pot incheia contractul de comodat.

Aveti neaparat in vedere ca, potrvit art 641 alin. 4 din Codul civil, actele de folosinta cu titlu gratuit, asa cum este contractul de comodat, pot fi incheiate doar cu acordul coproprietarilor majoritari doar pentru o perioada de maxim 3 ani.

Articolul 641 alin. 1 si 4 din Codul civil;

Alin. 1 - Actele de administrare, precum încheierea sau denunţarea unor contracte de locaţiune, cesiunile de venituri imobiliare şi altele asemenea, cu privire la bunul comun pot fi făcute numai cu acordul coproprietarilor ce deţin majoritatea cotelor-părţi.

Alin 4 - Orice acte juridice de dispoziţie cu privire la bunul comun, actele de folosinţă cu titlu gratuit (de ex. Contract de comodat), cesiunile de venituri imobiliare şi locaţiunile încheiate pe termen mai mare de 3 ani, precum şi actele care urmăresc exclusiv înfrumuseţarea bunului nu se pot încheia decât cu acordul tuturor coproprietarilor. Orice act juridic cu titlu gratuit va fi considerat act de dispoziţie.

Ultima modificare: Luni, 20 Decembrie 2021
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Claudiu007 a scris:
Deci exista contract de vanzare cumparare de la bunicii de pe tata, spre fiul sau si sotia/mama, iar tatal a decedat. Nu inteleg ce treaba mai au celelalte rude chiar daca renunta fii la mostenire din moment ce exista contract de vanzare cumparare.


Contractul de vânzare dovedește că tatăl dvs. era coproprietar cu mama.
Dar acum, tatăl dvs. este decedat. Ca atare, averea lui (înclusiv partea lui din bunul comun dobândit prin contractul de vânzare) se transmite moștenitorilor lui.
Cine sunt aceștia?
În primul rând soția supraviețuitoare.
Iar aceasta moștenește (vine la moștenire) alături de (sau în concurs cu)

1) descendenții defunctului

Și dacă aceștia nu ar exista?
Sau dacă ei există dar NU VOR să vină la moștenire? (cum este cazul dvs. în care vă gândiți să renunțați cu toții?)
În aceste cazuri soția supraviețuitoare moștenește singură? Răspuns: NU

Vor fi chemate la moștenire, alături de ea, celelalte rude ale defuncului în ordinea prevăzută de lege

Art. 964. - NCC
(1) Rudele defunctului vin la moştenire în următoarea ordine:
a) clasa întâi: descendenţii;
b) clasa a doua: ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi;
c) clasa a treia: ascendenţii ordinari;
d) clasa a patra: colateralii ordinari.

Art. 971. -
(1) Soţul supravieţuitor este chemat la moştenire în concurs cu oricare dintre clasele de moştenitori legali.
(2)În absenţa persoanelor prevăzute la alin. (1) sau dacă niciuna dintre ele NU VREA ori nu poate să vină la moştenire, soţul supravieţuitor culege întreaga moştenire.

Să citim textul ... de la coadă la cap.
Soțul supraviețuitor culege întreaga moștenire dacă niciuna dintre persoanele prevăzute la alin. 1 nu există („în absența”) NU VREA (= renunță) ori nu poate ( de ex este nedemnă)...

Iar alin. 1 are 4 litere (de la a-d), nu doar una (a). Dacă niciuna de la lit a .... atunci ... trecem la b...

Cum spuneam:
Este necesar ca măcar unul dintre descendenții defunctului să acccepte moștenirea, ca să nu vă treziți că mama dvs. moștenește alături de ... te miri cine (bunăoară, clasa a doua este compusă din tatăl și mama defunctului și frații și surorile defunctului, nepoții de frate/soră...)


Ultima modificare: Marți, 21 Decembrie 2021
romascanu, moderator


Cristina CIUREA a scris:

Claudiu007 a scris:

'' Da, banuiti corect. Este vorba de rudele parintelui decedat, in speta de rudele tatalui daca el este cel decedat., nu ati mentionat care din parinti a decedat. '' - imi cer scuze daca m-am exprimat gresit, da, era vorba de tatal care e decedat.

''Nu cred ca cineva poate afirma ca rudele mamei pot avea vreun drept la mostenirea tatalui si invers..'' - are sens si logica :)


Claudiu007 a scris:

”Da, toate intrebarile au legatura cu acel contract de comodat. ”

''Deci ceilalti frati ar fi dispusi, mai degraba, sa mearga la notar si sa dea o declarie de renuntare la mostenire pentru a nu mai semna un contract de comodat, dar nu doresc sa semneze un astfel de contract? Interesant.... ''

- iarasi imi cer scuze, nu am spus ca nu vor sa semneze, doar ne gandeam daca e o metoda de a simplifica lucrurile, (ni se par multa birocratie) prin faptul ca fratii sa renunte, sa ramana totul mamei, fiindca mai simplu ca doar 1 persoana sa dea aprobare in cazul unui contract de comodat decat mai multe, mai ales in cazul in care nu toti fratii sunt in tara, si daca ar accepta succesiunea, tot timpul ar fi nevoia de semnatura lor pentru o actiune legata locuinta. Dar acum inteleg ca macar 1 e bine sa accepte.




Dezbateti mostenirea (fara partaj) si apoi mostenitorii pot incheia contractul de comodat.

Aveti neaparat in vedere ca, potrvit art 641 alin. 4 din Codul civil, actele de folosinta cu titlu gratuit, asa cum este contractul de comodat, pot fi incheiate doar cu acordul coproprietarilor majoritari doar pentru o perioada de maxim 3 ani.

Articolul 641 alin. 1 si 4 din Codul civil;

Alin. 1 - Actele de administrare, precum încheierea sau denunţarea unor contracte de locaţiune, cesiunile de venituri imobiliare şi altele asemenea, cu privire la bunul comun pot fi făcute numai cu acordul coproprietarilor ce deţin majoritatea cotelor-părţi.

Alin 4 - Orice acte juridice de dispoziţie cu privire la bunul comun, actele de folosinţă cu titlu gratuit (de ex. Contract de comodat), cesiunile de venituri imobiliare şi locaţiunile încheiate pe termen mai mare de 3 ani, precum şi actele care urmăresc exclusiv înfrumuseţarea bunului nu se pot încheia decât cu acordul tuturor coproprietarilor. Orice act juridic cu titlu gratuit va fi considerat act de dispoziţie.




Am inteles, multumesc pentru explicatie! :)

Alte discuții în legătură

Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Mai intaii,a decedat sora mea,apoi sotul acesteia . N-au avut copii si nu a lasat,prin testament,niciunei persoane,averea lor. Ca ... (vezi toată discuția)
Renuntare la succesiune catalinmail072007 catalinmail072007 Tata a decedat anul trecut. Daca eu dau in fata notarului o declaratie de renuntare la succesiune, cine beneficiaza de \"cota\" mea? Doar ceilalti doi frati ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor, situatie complicata sionroxana63 sionroxana63 Buna ziua. As vrea sami spuneti daca este legal sa se emita un certificat de mostenitor sotiei unui mostenitor decedat in cazul in care nu au copii. Avem un ... (vezi toată discuția)