avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: SAF-T și facturarea electronică, obligatorii din 2022. Implementare și impact. Lectori: EY România. Joi, 27 Ianuarie, ora 11:00. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Viata privata si spionarea ei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Viata privata si spionarea ei

Buna ziua. Ce se poate face legal impotriva unor persoane care spioneaza la usa unui apartament? Pur si simplu stau si asculta la usa, cu telefonul pus pe inregistrare, aplecandu-se ca sa nu fie vazute pe vizor. Cum se incadreaza fapta si unde se depune plangerea?
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puneti o camera video pe hol care sa bata doar pe usa dvs.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
De unde stiti ca e cineva la usa si asculta? O vedeti pe vizor? Deschideti usa si întrebați ce o intereseaza, poate ii raspundeti direct.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nici întrebarea nu dă detalii. Deci, da, teoretic poate fi un caz sancționabil conform art. 226 Cod penal- violarea intimității. Acum numai cel care a pus întrebarea știe de unde cunoaște ce face persoana respectivă, dacă nu o vede pe vizor, și ce face ea/el în casă și ar putea constitui una din cauzele care înlătură caracterul penal al faptei enumerate la alin. (4).

trandafir2 a scris:

Art 226 NCP are la alin 4 cauze de nepedepsire, sens in care de unde sa stim noi cine asculta la usa si de ce o face.
(poate urla o persoana dincolo de usa care este supusa la abuzuri,
s-au petrecut multe fapte penale la bloc si "nu a auzit nimeni")
Nu putem sa ne dam cu parerea fara sa stim care sunt imprejurarile de fapt.
Sau putem, dar nu ar fi corect.

Ultima modificare: Marți, 21 Decembrie 2021
Alexandru Surcel, Avocat
Buna seara,

Posibil sa fie antrenata raspunderea penala,sub aspectul savarsirii infractiunii reglementate de art. 226 din Codul penal.

CAPITOLUL IX
Infracţiuni ce aduc atingere domiciliului şi vieţii private
Art. 226

Violarea vieţii private

(1) Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

(4) Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:

a) de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim;

b) dacă persoana vătămată a acţionat explicit cu intenţia de a fi văzută ori auzită de făptuitor;

c) dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;d) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.

(5) Plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârşirii faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.


La nivelul Asociatiei de proprietari exista implementarea GDPR, reglementand modalitatea in care este realizata supravegherea prin camere CCTV?
Ultima modificare: Miercuri, 29 Decembrie 2021
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~