avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua.De curand am fost dat in judecata de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua.De curand am fost dat in judecata de asociatia de proprietari ...

Buna ziua.De curand am fost dat in judecata de asociatia de proprietari de care apartin .Suma reclamata a fost de 5300 RON din care 500 cheltuieli de intretinere si 4800 penalitati pentru anii 2017-2021.Stiu ca in temeiul legii 230/2007 art.49 penalitatile nu pot depasi cheltuielile de intretinere .Cheltuielile de intretinere in cuantum de 500 RON au fost achitate. Pot folosi exceptia lipsei de interes in intampinare? Daca nu ce exceptie as putea folosi ?Plus restantele mai vechi de 3 ani nu ar trebui prescrise?
Va multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 15:59, 22 Decembrie 2021
penalitatile se refera la cote mai vechi, nu au legatura cu cei 500 lei actuali. Prescrierea o hotareste doar judecatorul!
1-Denumirea monedei nationa;e este leu,nu RON
2-Legea nr 230/2007 a fost abrogata din 2018
3-Termenul general de prescriptie intervine in cazul in care creditorul -in interiorul termenului nu a desfasuart acte si actiuni pentru recuperare debit
Cazurile in care a intervenit termenul de prescriptie pot fi dispuse numai de catre judecator la solicitarea partii interesate
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La un moment dat, ca sa va ajute sa scapati de datorie, v-a incasat doar intretinere, nu si penalizarea aferenta. De acolo aveti penalizarile.
Legea 230 a fost abrogata, dar nici acum penalitatile nu pot depasi intretinerea. Dar nu cum intelegeti dvs, ca daca la intretinere este 500, atat sunt penalitatile.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vi s-au dat raspunsuri, mai mult decat corecte, dar - o faceti pe niznaiu, adica; dvs. de-a lungul timpului, in perioada 2017-2021, ati achitat mereu cu intarziere. Vi s-au calculat penalizari, au fost afisate pe lista de plata, dar de achitat ati achitat doar "intretinere", penalizarile l-ati tratat ca pe un accesoriu neimportant. Ca dvs. ati procedat asa, este treaba dvs. dar administratorul a gresit, adica, o parte din suma achitata trebuia sa stinga si o parte din penalizari. Nu a facut asa - treaba lui si a asociatiei, dar in momentul in care ati fost chemat in instanta, admin-ul a prezentat in dosar tot debitul.
Ca sa intelegeti: calculul penalizarilor se face in fiecare luna pentru suma afisata si neachitat la scadenta, da? De exemplu, luna ian. 2017 in valoare de 150 lei, neachitata la timp, genereaza pe lista urmatoare o anumita suma reprezentand penalizari si care se afiseaza . Daca nici luna urmatoare, nu achitati debitul, se calculeaza penalizari la aceeasi suma de 150 lei, dar la numar de zile diferit - desigur mai mare. Situatia se repeta pana cand dvs. achitati cei 150 lei - din exemplul dat, astfel ca, acum dvs. ziceti ca:
... Stiu ca in temeiul legii 230/2007 art.49 penalitatile nu pot depasi cheltuielile de intretinere...

Pai suma rezultata din penalizari nu au cum sa depaseasca cei 150 dat in exemplul meu, pentru ca asa cum era prevazut in L 230/2007, asa este prevazut si in L196/2018 - suma penalizata nu poate depasi suma la care s-au aplicat penalizarile.
Bun, din cate mai stiu si eu - ca chiar ma ocup cu astfel de chestiuni, cand o as. prop. cheama un proprietar in instanta pentru debite neachitate - pe langa faptul ca poate a mai intrepins si alte demersuri (haideti domnu', poate doriti sa achitati si din penalizari., poate v-a trimis si o somatie,..etc.). Mai mult, acel o cp[ie a acelui dosar depus in instanta trebuie sa ajunga si la dvs,, iar instanta ii pretinde asociatiei modul de calcul al penalizarilor, sa verifice cu un expert veridicitatea afirmatiilor sale...
Daca mai pun in discutie si faptul ca dvs. facti apel la termenul de prescriptie, ce sa mai zic? Adica "la placinte inainte, la razboi - inapoi"... Bravo !
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul restantelor la intretinere... justificare petruta7 petruta7 BUNA ZIUA.Am primit acesta instiintare de la administratorul blocului...suma restanta la intretinere. As dori sa stiu daca aceste penalizari care se pun sunt ... (vezi toată discuția)
Ref. penalitati la plata intretinerii dintr-o asociatie huber72 huber72 ce se intampla cu penalitatile aplicate intretinerii neplatite daca ajung la aceeasi valoare cu suma restantnta, neplatita??se merge mai departe cu aplicarea ... (vezi toată discuția)
Penalitati la intretinere MARIA343 MARIA343 Buna seara In luna martie 2012 aveam restanta la intretinere x lei .Am achitat in luna octombrie o suma y ajungând la zi cu plata ... (vezi toată discuția)