Buna ziua,
In cazul unei instituii publice, cu un nr intre 10 - 49 angajati, lucrator desemnat din cadru birou RU, subordonat sefului birou RU. Este incadrat corect, nu ar trebui sa fie in subordinea angajatorului si sa raporteze directorului? Cine are competenta sa avizeze lucrarile lucratorului desemnat - daca sunt fara semnatura sef birou ru nu sunt conforme conform incadrarii in organigrama si conform cod administrativ? semnaturile cui sunt obligatorii pe documentele emise de lucratorul desemnat? cum contravine asta cu alte prevederi din codul administrativ cu raportarea catre superiorul direct in contextul in care superior direct este sef birou ru? Multumesc frumos
La care lucrator desemnat va referiti ? Ce sarcini/ in ce domeniu are acesta atributii ? In baza carei legi este desemnat lucrator .... domeniul ?!
Daca va referiti la lucrator desemnat cu activitati de prevenire si protectie in domeniul ssm conform prevederilor HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare sunt aplicabile prevederile:
-Art. 20 (1) Desemnarea nominala a lucratorului/ lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
(3) Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are
capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.
-Art. 21 Pentru a putea sa desfasoare activitatile de prevenire si protectie, lucratorul desemnat trebuie sa indeplineasca cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, potrivit
prevederilor art. 49.
-Art. 22 (1) Angajatorul va stabili numarul de lucratori desemnati in functie de marimea intreprinderii si/ sau unitatii
si/ sau riscurile la care sunt expusi lucratorii, precum si de distributia acestora in cadrul intreprinderii si/ sau unitatii.
(2) Angajatorul trebuie sa asigure mijloacele adecvate si timpul necesar pentru ca lucratorii desemnati sa poata
desfasura activitatile de prevenire si protectie conform fisei postului.
In fisa postului in afara atributiilor (se au in vedere cele mentionate la art.15 din HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare) care trebuie nominalizate, sunt prevazute conditiile de subordonare (se are in vedere organigrama firmei), conditiile de avizare documente primare intocmite de lucratorul desemnat, ierarhizarea raportarii/ comunicarii, difuzarii documentelor, etc.
Este vorba despre lucrator desemnat ssm, incadrat prin cim si fisa postului ca inspector ssm., are calificarea conform legii.
1. Legea 319/2006 mentioneaza la sectiunea a 2a, art 8-9, ce inseamna servicii de prevenire si protectie.
In HG 1425/2006 la art 14 spune cum se poate organiza activitatea de prevenire si protectie: prin asumare de catre angajator, prin desemnare lucrator, prin serviciu intern sau serviciul extern.
Tot in HG 1425, la art. 20-24, se vorbeste despre lucratorul desemnat si serviciul intern.
Ptr o organizatie mica "servicii de prevenire si protectie" = serviciu cu 1 "lucrator desemnat" => raporteaza direct angajatorului?
Cititi cu atentie HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare.
SIPP nu este acelasi lucru cu lucrator desemnat. Numai SIPP se subordoneaza direct angajatorului. SIPP poate fi format si numai din 1 lucrator - sef serviciu.