avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. Ma numesc Gheorghe Cristian si as vrea sa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. Ma numesc Gheorghe Cristian si as vrea sa va adresez ...

Buna ziua. Ma numesc Gheorghe Cristian si as vrea sa va adresez urmatoarea problema: Tatal meu a primit un apartament de la mama lui, printr-un contract de donatie cu uzufruct viager, urmand ca dansa sa locuiasca in acel imobil pana la decesul sau. In acest contract donatarul isi da acordul sa preia debitele de la intretinere si cele de la energia electrica. Dupa cativa ani de la incheierea acestui contract , tatal meu ( donatarul) a murit dar mama lui traieste ( donatorul) . In timp ce era in viata tatal meu s-a ocupat cu cele necesare mamei sale si o perioada au locuit acolo si sora mea cu sotul ei si cei 2 copilasi, dar de 2 ani locuieste singura(bunica) Sotia lui este in viata si noi cei doi copii. Surorii mele nu ii convine faptul ca avem dreptul la acel apartament si eu si mama. Se mai poate ataca acel contract de donatie, pe motiv ca sora mea cu sotul ei au ingrijit-o pe bunica ? Ar vrea sa desfaca acel contract de donatie si sa ii revina bunicii noastre inapoi donatia facuta inainte de decesul tatalui , urmand ca dupa aceea sa ii faca surorii mele act pe el. Imi puteti spune, va rog ce probleme se pot impune in aceasta situatie? Ar mai putea fi atacata aceasta donatie in vreun fel, sau in baza faptului ca ea sustine ca are martori ca a avut grija de bunica cat timp a locuit acolo si ca tatal nostru i l-ar fi promis lui acest imobil? Toate astea in conditiile in care donatarul a decedat.
Ultima modificare: Luni, 27 Decembrie 2021
Gheorghecristian663, utilizator
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 05:01, 30 Decembrie 2021
Am înțeles asta de la început.
Între tata și bunica a fost încheiat un contract de donație cu uzufruct viager.
Tatăl este nud proprietar, iar bunica este uzufructuar.
La decesul bunicii, tatăl devine proprietar, urmând ca prin dezbaterea succesiunii după tata, apartamentul sa revină moștenitorilor sai.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
raluk0207 a scris:


La decesul bunicii, tatăl devine proprietar, urmând ca prin dezbaterea succesiunii după tata, apartamentul sa revină moștenitorilor sai.

Moștenitorii pot dezbate succesiunea pentru nuda proprietate și acum, nu? De ce trebuie să aștepte decesul bunicii? La acel moment, tot ce vor mai avea de făcut va fi să radieze dreptul ei de uzufruct.
Greșesc?
Sau asa. Finalul e același.
Numai ca având în vedere ca nu se înțeleg și vor ajunge în instanță, este destul de probabil ca bunica nici sa nu mai fie în viața pana la finalizarea procesului.
@Gheorghe Nu taraganati dezbaterea succesiunii dupa tatal dvoastra, actuala situatie nu va e favorabila, dar e favorabila surorii, ea locuieste in apartament si foarte posibil o ghidoneaza pe bunica! Ca vrea sau nu sora sa dezbateti succesiunea e irelevant, nu se poate opune. Consultati un avocat, veti avea nevoie, va va explica pasii pe care sa-i urmati. Daca, Doamne fereste, bunica moare in timp ce va judecati, procesul merge inainte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate ataca contractul de donatie cu scutire de raport? Anamaria37 Anamaria37 Buna ziua, parintii mei mi-au donat apartamentul lor bun propiu mie prin contract donatie cu scutire de raport, retinandu-si dreptul de uzufruct viager, iar eu ... (vezi toată discuția)
Ziua, În 2013 părinții vând un apartament uneia din fiice, ... Ålesund Ålesund ziua, În 2013 părinții vând un apartament uneia din fiice, contract de vânzare cumpărare cu uzufruct viager. Cealaltă fiică primise deja în 1995 ... (vezi toată discuția)
Sora mea data afara din apartament mihaigeorgescueu mihaigeorgescueu Buna ziua! Sora mea a locuit in concubinaj 12 ani cu un barbat care a decedat! Ea a locuit in apartamentul acestuia (proprietate personala). Dupa decesul ... (vezi toată discuția)