Lucrez la o firma de internet, pe postul de operator suport tehnic. In fisa postului, in cadrul atributiilor de serviciu, este specificat si urmatorul punct: "Gestiunea echipamentelor din cadrul punctului de lucru".
Ideea este ca eu mi-am dat demisia, fiind in preaviz. Angajatorul vrea sa imi retina din ultimul salariu datorat, diferenta acestor echipamente.
Mentionez ca suntem 4 angajati care se ocupa de echipamente, dupa fiecare inventar se semneaza si un proces verbal care constata lipsurile.
Intrebarea mea este: se poate face retinerea din salariu, atata timp cat in fisa postului nu este explicat pe larg cuvantul "gestiune"? Nu am fost instiintat de nici un fel de retinere din salariu in cazul in care lipsesc echipamente, plus de asta pe procesul verbal nu scrie decat valoarea echipamentuli lipsa, nu si daca este platit de noi. Din cate stiu, atata timp cat nu exista o instiintare legala asupra acestui lucru, nu au cum sa imi retina banii. Nu trebuie facut un act aditional la contractul de munca, sau cel putin la fisa postului?
De pe postul pe care il ocup eu au mai plecat colegi si lor nu le-a fost retinuta nici o suma de bani.
Prin consultarea mai multor prieteni juristi, mi-a fost comunicat urmatorul lucru:
1. pentru imputarea din salariu a unei lipse in gestiune, angajatul trebuie sa aiba pe fisa postului incadrarea sa ca gestionar ca prima activitate, daca nu, este obligatorie descrierea activitatii de gestiune.
2. in momentul in care unul dintre gestionari paraseste postul, trebuie sa se faca un proces verbal intre el si persoana care il va inlocui. (lucru care nu s-a facut niciodata)
Ma puteti ajuta cu ceva concret?
Multumesc anticipat!#-o
Buna ziua,
Nu se poate face nici o retinere din salariu, decat daca societatea respectiva va da in judecata si are o sentinta in acest sens. Nu au baza legala pentru retinere din salariu. Le puteti spune. Si cum justifica ei suma pe care o vor retine de la dvs daca in fisa de post aveti o asa fraza???? In care spune " ca raspundeti" dar nu material!!!! Si da, treb facut proces verbal de pedare primire.Daca va opresc din bani, reclamati-i la ITM ca nu ati primit tot salariul cuvenit! (sa vedem cum justifica ei acest aspect). Bafta!