avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Declarația notariala pentru confirmarea prețului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Declarația notariala pentru confirmarea prețului primit în urma unei vânzări imobil este obligatorie prin lege? Care sunt penalizările în cazul în care vânzătorul nu îndeplinește aceasta?

Declaratie notariala
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 17:33, 27 Ianuarie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e nicio penalizare pentru vanzator, caci nu e interesul lui. El si-a primit toti banii.
Interesul de a obtine aceasta declaratie este al cumparatorului, pentru a-si radia sarcina de la Cartea Funciara.
Multumesc mult pentru raspuns


Ultima modificare: Miercuri, 12 Ianuarie 2022
gi-jane2, moderator
Bună ziua,

E obligatorie totuși aceasta declarație?
Ce se poate întâmpla dacă nu o dau?
Va mulțumesc,

raluk0207 a scris:

Nu e nicio penalizare pentru vanzator, caci nu e interesul lui. El si-a primit toti banii.
Interesul de a obtine aceasta declaratie este al cumparatorului, pentru a-si radia sarcina de la Cartea Funciara.


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este obligatorie prin lege, insa daca ati prevazut in contractul de vanzare-cumparare o clauza prin care se stipuleaza ca ipoteca se radieaza din cartea funciara in baza declaratiei notariale de primire a pretului data de vanzator, atunci sunteti obligata sa dati aceasta declaratie si sa solicitati radierea ipotecii.

Prevederea unei astfel de declaratii in contractul de vanzare-cumparare este o creatie artificiala si inutila, atata timp cat, dovada primirii banilor se face cu extrasul de cont.

Cumparatorul va poate da in judecata pentru a obtine o hotarare judecatoreasca prin care sa se dispuna radierea ipotecii din cartea funciara, situatie in care veti fi obligat si la plata cheltuielilor de judecata.
.
Gasiti un birou notarial care percepe onorariul minim pentru o astfel de declaratie, 120 lei, la care se adauga taxele percepute de OCPI, 20 lei pentru extrasul de carte funciara de informare si 74 lei pentru radierea ipotecii si mergeti si dati declaratia.
Ultima modificare: Joi, 27 Ianuarie 2022
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Va mulțumesc mult pentru raspuns

Alte discuții în legătură

Contract vanzare cumparare Lumiz Lumiz La semnarea contractului de vanzare cumparare a unui apartament ipotecat extrasul din xartea funciara trebuie sa fie fara obligatii. Mentionez ca am semnat un ... (vezi toată discuția)
Vreau să cumpăr un apartament care este ipotecat. care este procedura sigură pentru mine? mariana58 mariana58 Buna ziua Doresc sa cumpar un apartament ,pretul la care ne-am inteles este de 51000 euro.....din pacate am aflat ca apartamentul este ipotecat pt suma de ... (vezi toată discuția)
Am achitat creditul imobiliar astazi. de la banca nu mi s-a dat ... Eugenia201075 Eugenia201075 Am achitat creditul imobiliar astazi. De la banca nu mi s-a dat nimic. Maine au spus sa vin sa inchida contul. Va intreb... ce mai am de facut ca totul sa fie ... (vezi toată discuția)