avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... O asociatie non-profit se poate transforma intr-o ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

O asociatie non-profit se poate transforma intr-o societate comerciala pe actiuni?

O asociatie non-profit se poate transforma intr-o societate comerciala pe actiuni? Cu trecerea patrimoniului, a creantelor si datoriilor, la noul SA. Cu transformarea membrilor asociatiei in actionari ai noului SA. Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 11 Ianuarie 2022
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 17:32, 31 Ianuarie 2022
Nu se poate transforma un ONG in S.A. .... se radiaza ONG-ul si se infiinteaza S.A.
Exista prevederi legale care interzic sau care impiedica asta? Multumesc.
Stiu ca este vorba despre tipuri diferite de entitati, cu scopuri diferite, reglementate de acte normative diferite, cu inregistrare la autoritati diferite, dar poate ca cineva a trecut prin asa ceva si poate da niste recomandari. Multumesc.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa cum vi s-a spus, NU se poate. Nu e reglementata o procedura de transformare a formei juridice dintr=una non-profit in una lucrativa. Poti transorma o asociatie in fundatie si poti transforma un SRL si SA si invers, dar nu o asociatie sau fundatie in SRL sau SA. Pentru ca in acest fel ar fi eludata interdictia legala definitorie pentru caracterul non-profit al unui ONG. si anume cel de a impiedica membrii sau fondatorii sa aiba in temeiul acestei calitati vreun beneficiu patrimonial de pe urma ONG-ului in timpul existentei lui sau la incetarea lui.... Or, exact asta ar produce o transformare a unei asociatii sau fundatii in SA sau SRL - ar ajunge persoane fizice sa poata avea dividende si deci beneficii patrimoniale in baza calitatii lor in peroana juridica respectiva... !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate exista un ong care să realizeze case pentru membrii săi? Andr@ Andr@ Poate fi înființat un ONG care, printre altele, să realizeze efectiv și case pentru membrii săi? Scopul și obiective statutare ale asociației ar fi ... (vezi toată discuția)
Asociatie cu activitati economice suciu_diana suciu_diana Buna ziua, o asociatie non-profit poate desfasura si activitati economice...corect? Dar daca aceasta asociatie non-profit desfasoara [u]numai ... (vezi toată discuția)
Fundație cinzia cinzia Bună seara. Mă poate lămuri cineva dacă există posibilitatea ca dintr-un ONG să se poată transforma asociația respectivă într-o fundație? Dacă da, ... (vezi toată discuția)