avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Infiintare asociatie caz social
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Infiintare asociatie caz social

Infiintare asociatie caz social

Buna ziua! Doresc sa infiintez o asociatie dedicata sustinerii terapiilor pentru copiii cu dizabilitati ( tulburari de spectru autist, sindromul down, tulburari motorii, etc ) si as avea nevoie de cateva lamuriri:
1. Daca unul din membri fondatori doreste sa se retraga la un moment dat, trebuie despagubit daca la infiintare a contribuit financiar sau material?
2. Pot adera la asociatie mai multe persoane, indiferent daca au sau nu ceva in comun cu scopul asociatiei?
3. Membri intrati in asociatie dupa infiintarea ei, trebuie sa plateasca o cotizatie lunara? Se stabileste o suma anume de catre CD sau depinde de fiecare persoana?
4. Daca unul din acesti membri doreste sa se retraga din asociatie, trebuie despagubit pt ca a contribuit pe parcursul activitatii lui in asociatie?
5. Se poate specifica in statut nr de membri care pot face parte din asociatie, precum si daca este sau nu despagubit la retragere?
6. Se pot vinde produse confectionate manual in numele asociatiei?
Multumesc pentru eventualele raspunsuri.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Ianuarie 2022
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: LigiAlex , utilizator 19:17, 31 Ianuarie 2022
1. Daca unul din membri fondatori doreste sa se retraga la un moment dat, suma de bani cu care a contribuit la infiintarea asociatiei sau poate anumite bunuri in natura pe care doreste sa le doneze asociatiei, raman doar asociatiei. Nu se discuta de nicio despagubire. De aceea e indicat sa va alegeti cu atentie membrii ca sa nu apara comentarii si sa nu fie din aceia care urmaresc doar anumite interese personale.
2. La asociatie pot adera dupa data infiintarii (sau pot renunta oricand doresc) si alte persoane, indiferent daca au copil cu acea dizabilitate sau nu.
3. Nu numai membri intrati in asociatie dupa infiintarea ei, trebuie sa plateasca o cotizatie lunara. Ci toti. Sa aveti in vedere ca nu exista o deosebire intre membrii care sunt pe lista depusa a judecatorie la infintarea asociatiei si cei care sunt acceptati in asociatie ca membrii cu drepturi depline, dupa infiintarea ei. Cotizatia se stabileste de catre comitetul director.
5. Nu se poate specifica in statut nr de membri care pot face parte din asociatie, precum si daca este sau nu despagubit la retragere. Numarul de membrii nu poate fi limitat dar orice cerere de adeziune (ca membru cu drepturi depline) depusa catre presedintele asociatiei, se discuta si se aproba sau se respinge motivat de catre plenul comitetului director.
La asociatie se discuta de membri cu drepturi depline si de membrii voluntari, care nu participa la adunarea generala cu drept de vot, nu pot alege si nici sa fie alesi in structura de conducere a asociatiei, nu platesc cotizatie, nu participa la organizarea asociatiei.
6. Se pot vinde produse confectionate manual in numele asociatiei iar cu veniturile astfel obtinute sa se acopere unele cheltuieli curente.
Multumesc mult pentru raspunsuri.
1. contributia la patrmoniul initial are regim juridic echivalent unei donatii, deci la incetarea calitatii de membru nu poate nimeni ridica vreo pretentie de restituire sau despagubiri
2. daca statutul nu a prevazut ca organizatia e "inchisa", pot fi si e chiar recomandat sa se primeasca noi membri si ulterior infiintarii... devenind membri ei implicit se declara de acord cu scopul, obiectivele si mijloacele asociatiei asa cum figureaza in statut si au obligatia sa contribuie la urmarirea scopului si indeplinirea obiectivelor, deci nu au cum sa "nu aiba ceva in comun cu scopul" asociatiei...
3. .Adunarea Generala poate ( dar nu e obligata de lege) institui o cotizatie, care poate fi si lunara, si trimestriala sau anuala, dar in principiu suma e egala pentru toti membrii sau pentru toti dintr-o anumita categorie, si plata ei obligatorie.... Suplimentar cine vrea poate face si donatii / contributii, de cat doreste si poate.....
4. pentru ce anume sa fie "despagubit" ???? Doar daca asociatia i-a produs o paguba ex. a dat asociatiei imprumut autoturismul sau si a fost stricat..... altfel de ce sa aiba pretentii, pe ce baza? Activitatea ca membru e implicit voluntara daca nu s-a incheiat vreun contract care ar indreptati la remunerare ex. contract de munca sa de mandat cu titlu oneros pt cei care luceaza mult pe asociatiei si deci ar fi excesiv sa li se pretinta sa o faca neremunerat...
5. Da, legea permite sa stabilesti un numar fix sau maxim de membri, dar nu prea exista ratiuni practice pt asemenea limitare, ca prin definitie de o asociatie non-profit membrii ei nu ar trebui sa poata avea beneficii materiale. O prevedere de tip "despagubire la retragere" ar fi lovita de nulitate absoluta si ar risca sa atraga chiar dizolvarea asociatiei pt ca e vadit ilegala, contrazicand insasi definitia unei asociatii non-profit....
6. IN conditii limitative da = daca producerea lor e in stransa legatura cu scopul principal al asociatiei.... ex. artizanat japonez daca sunteti asociatie de promovare a culturii japoneze.... sau produse confectionate de persoane cu dizabilitati daca e o asociatie de protejare a unei asemenea categorii de persoane....
Nici o prevedere legala nu impiedica o asociatie sa prevada un numar fix sau maxim de membri sau chiar sa prevada ca ulterior infiintarii nu se mai admit noi membri. Si chiar sunt multe ONG care si-au stabilit asemenea reguli statutare. Care e problema? Repet, nu exista nici o prevedere legala care sa prohibeasca o asemenea optiune......
Radu Mititean

george-neagu a scris:


5. Nu se poate specifica in statut nr de membri care pot face parte din asociatie, . Numarul de membrii nu poate fi limitat dar orice cerere de adeziune

Multumesc foarte mult pt raspunsuri! O seara buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntarea la statutul de membru al unei asociatii ionita anisoara ionita anisoara va rog sa-mi spuneti ce repercursiuni ar putea avea retragerea unui membru fondator din C.D. si demisia lui din Asociatie?Cum interpretati acestea?Dar ... (vezi toată discuția)
Retragerea unui membru fondator al ong NFelicia NFelicia Buna seara, Va rog sa-mi spuneti cum se poate retrage un membru fondator al unui ONG din asociatie. Doreste sa nu mai aiba nici un fel de legatura cu ... (vezi toată discuția)
Calitatea de membru activ (cu drept de vot in aga) intr-o asociatie mariusorban mariusorban Ce ii confera dreptul de a participa si vota la sedintele AGA (in afara de plata cotizatiei si a indatoririlor din statut) unui membru care nu este fondator ... (vezi toată discuția)