In contractul de vanzare al unui teren extravilan se regaseste urmatorul paragraf :
"Subsemnatele parti contractante, declaram ca avem cunostinta de prevederile art. 17 din Decretul-Lege 1151938 si totodata ne asumam integral riscurile ce decurg din inexistenta unui sistem de publicitate imobiliara pentru terenurile reconstituite in baza Legii 18/1991 si ne obligam sa inregistram prezentul act in sistemul de evidenta imobiliara, prin grija cumparatorului."
Mentionez faptul ca acest contract a fost semnat in anul 2008.
La ce riscuri considerati ca se refera acest paragraf si de ce ar fi legat de art. 17 al Legii din 1938, avand in vedere faptul ca acel articol 17. prevede ca:
" drepturile reale asupra imobilelor se vor dobandi numai daca intre cel care da si cel care primeste dreptul este acord de vointa asupra constituirii sau stramutarii, iar constituirea sau stramutarea a fost inscrisa in cartea funciara."
Se poate interpreta ca se refera la dreptul de preemtiune?
Mai este valabila conditia existentei adeverintei de preemtiune afisata timp de 45 zile la primarie la achizitia de terenuri extravilane?
Inainte de 1989 nu exista o evidenta a terenurilor extravilane,de oarece erau in posesia statului,dupa revolutie terenurile au fost redate proprietarilor de drept, dar nu s-a tinut o evidenta clara aterenurilor,de aceea exista obligatia ca fiecare proprietar sa inscrie terenul in cartea funciara pentru publicitate.
Dreptul de preemptiune este un drept real,care prevede ca la vanzarea terenului sa se faca publicitate prin afisare la primarie a unui anunt de vanzare,care trebuie mentinut timp de 45 de zile,iar daca exista vreun cumparator care se invecineaza cu acel teren si ofera un pret egal cu al celorlatii cumparatori ,acesta are prioritate in acumpara acel teren.In cazul in care vanzatorul nu vrea sa-i vanda vecinului,acesta prin dreptul de preemptiune poate ataca contractul de vanzare-cumparare.