Am fost implicat intr-un accident rutier in care Politia m-a declarat vinovat pentru neacordare de prioritate si mi-a luat carnetul. Am contestat procesul verbal si sunt in apropierea unei decizii a instantei.
In situatia in care voi castiga procesul va rog sa ma sfatuiti referitor la:
1. Cand si cum (in scris /verbal) trebuie sa solicit instantei despagubiri si plata cheltuielilor de judecata: amenda platita, plata expertului (n-am avut avocat)
2. Cine (Politia, Administratia locala la care a intrat amenda) si cand (dupa sentinta sau dupa recurs - daca Politia face recurs) se vor plati aceste sume ?
3. Eu am domiciliul stabil in alt judet fata de cel in care are loc procesul. Pot sa cer cheltuieli de transport pentru toate deplasarile la proces (nu am documente ref. la transport)?
Buna ziua, cheltuielile de judecata le puteti cere pana la ultimul termen de judecata inclusiv si cuprind si cheltuielile de deplasare pe baza de documente justificative. Plata acestor cheltuieli o va face paratul la momentul ramanerii definitive a hotararii (dupa calea de atac daca se formuleaza sau la 30 zile de la comunicarea hotararii de fond daca nu se formuleaza cale de atac)
Buna seara,
Va multumesc pentru raspuns.
Solicitarea cheltuielilor de judecata o fac verbal Presedintelui sau in scris (exista o cerere tipizata) ?
Multumesc
Buna seara, se poate si verbal si scris. Nu exista o cerere tipizata, spuneti ca solicitati obligarea paratei la plata cheltuielilor de judecata constand in....., in suma de ....., conform urmatoarelor documente atasate... .
Multumesc pentru clarificari.
O ultima intrebare: Pot solicita daune si pentru autoturismul meu distrus si radiat in urma accidentului.... sau trebuie deschis un alt proces in care parata sa fie Politia sau celalat conducator implicat bin accident? Mentionez ca autoturismul meu era al unui SRL in care eram actionar si administrator si ca dupa cca 1 an de la accident am radiat firma (sigur ar trebui sa ma reprezinte un avocat pentru despagubiri masina)
Multumesc.
Alte sume inafara cheltuielilor de judecata puteau fi cerute doar pana la primul termen de judecata. Daca ati depasit acest moment procesual, nu se mai poate. Si oricum pentru eventuale daune, temeiurile juridice sunt altele, posibil si alta instanta competenta, cel mai bine, daca sunt indeplinite conditiile tragerii la raspundere, formulati o noua actiune.