avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... "Bataie de joc la Bv.Va rog ajutati-ma"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

"Bataie de joc la Bv.Va rog ajutati-ma"

Buna seara.Sunt institutor(Grad I) la o gradinita din bv.In 11 mai 2009 am nascut un baietel sanatos ( dupa un concediu de risc maternal dat in ianuarie 2009).
In 26.05.2009 am intocmit cerere Centrului Bugetar pt acordarea primei de nastere(art.51 CCMUNN 2007-2010.Din iunie 2009 m-am intors la catedra dupa efectuarea celor 42 zile de concediu pt lauzie,concediu pt cresterea copilului fiind luat de sotul meu.
Am asteptat mereu sa mi se raspunda dar degeaba,mi se spunea ca sunt mereu alte probleme.(prin telefon sau prin d-na director).
In 07.01.2010 m-am adresat personal Centrului Bugetar fiind hotarata sa merg mai departe (in instanta-avand ceva notiuni de drept),dar am primit pe loc raspunsul :"Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel de Ramura de Invatamant 2003-2004(M.O.11/2004 -28 iulie 2004)cuprinde unele drepturi salariale care nu au cadru legal.Desi prev.art.33,alin.2 precizeaza-partile contractante vor purta negocieri in vederea includerii drepturilor respective in actele normative prin care se reglementeaza aceste drepturi - facem mentiunea ca Legea nr.128/1997 privind Statutul personalului didactic,modif. si compl.,la aceasta data nu cuprinde dreptul solicitat.
In CCM la Niv de Ramura de Invatamant in vigoare la art.36 alin 5,lit.f se prevede -"un salariu de baza platit de angajator mamei,pt nasterea fiecariu copil;daca mama nu este salariata,sotul acesteia va beneficia de platabunui salariu de baza.Acest ajutor se acorda inclusiv din venituri proprii"
Mentinam ca Gradinita nr..........nu dispune de fonduri din venituri proprii pentru a asigura plata acestor indemnizatii la nastere."
Acesta a fost raspunsul Centrului Bugetar din 07.01.2010.
In aceeasi zi 07.01.2010 m-am adresat presedintelui Sindicatului din care fac parte (telefonic),dar si aici d-na pres.de filiala judeteana aproape m-a luat la rost cum "ca sunt probleme importante cea a disponibilizarilor din invatamant care ar trebui rezolvate" si ca dansa atunci trebuia sa mearga la 2 interviuri la 2 televiziuni locale.In 11.01.2010 am intocmit toate documentele:cerere catre Sindicat pt ajutor in rezolvarea conflictului de munca si pentru acordarea unui alt ajutor financiar din partea sindicatului(auzisem ca alte sindicate chiar din Bv.au acordat dif sprijinuri finaciare pt nasterea copiilor) (prin incalcarea dr.prev de legislatie;copie dupa raspunsul centrului bugetar din 07.01.2010;copie dupa certificat nastere;copie dupa cererea adresata Centrului bugetar din 26.05.2009.
Am mai specificat ca astept o rezolutie in scris in termenul legal de 30zile din parte Sindicatului.
Intrebari:
1) In situatia mea ,cine ar trebui sa dea in judecata Centrul bugetar - eu sau Sindicatul(fiind cel care imi reprezinta interesele si platind din 1996 lunar contributia) ?
2) Daca au trecut cele 6 luni de la nastere dar eu am totusi cererea inregistrata imediat(26.05) iar raspunsul Centrului a venit doar in 07.01.2010, as avea castig de cauza?
3) Ce as putea face in cazul in care Sindicatul nu vrea sa ma reprezinte in instanta? Este corect din partea acestuia sa procedeze asa in situatii dintre acestea? (alte colege tot din invatamant dar de la alte sindicate au obtinut prima de nastere prin intermediul sindicatelor in instanta prin numirea unui executor judecat.pentru punere in aplicare a hot.judecatoresti ; ba,mai mult Sindicatul le-a dat si un alt mic ajutor 200-300ron din parte lui pt.nastere.Dar noi cei de la "D......C...." nu stim nimic,pt ca nu sunt transparenti deloc.Fac ce vor,cum vor.
4) Cam Cat m-ar costa pt darea in judecata? Stiam ca pt conflicte de munca nu ar costa nimic,doar pt executor ?
5)Cum pot afla statutul Sindicatului "D....C...."Bv (avem ca lider pe Gradinita o colega care nu stie nici ea)?
VA MULTUMESC FOARTE MULT.
Imi pun toate sperantele in dvs.Astept raspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns: mihaellav , utilizator 17:00, 15 Ianuarie 2010
Notiunile de drept pe care le aveti va vor fi de un real folos, avand in vedere ca urmatorii pasi sunt in instanta.
In baza unei hotarari judecatoresti, institutia unde lucrati va fi nevoita sa achita drepturile care vi se cuvin.
Cat despre sindicat, va trebui sa lamuriti problema direct cu reprezentantii acestuia.
1. Dvs veti fi parte in proces (chiar daca sindicatul ar promova o actiune, tot in numele dvs. ar face-o).
2. Termen de prescriptie - 3 ani. (deci puteti promova actiunea chiar daca au trecut acele 6 luni).
3. Hmm... Vedeti art. 27-28 din L 54/2003 (organizatiile sindicale "au dreptul" ..)
4. Actiunea este scutita de taxa de timbru. Ar mai fi onorariul avocatului, dar daca aveti cunostinte juridice eu cred ca va descurcati si fara el. Eventual va puteti consulta cu cineva pentru redactarea/motivarea cererii. ( :) - "inclusiv din venituri proprii" nu inseamna "numai" din venituri proprii asa cum ...stie sa citeasca cel ce a redactat raspunsul catre dvs.)
5. Nu cred ca veti gasi in statutul lor mai mult decat prevad articolele mai sus aratate din L 54.

~ Conținut șters la cerere ~
Buna ziua.
Referitor la mesajul trimis "Bataie de joc la Bv."Va multumesc pentru sfaturile acordate,sper si eu din tot sufletul ca se va rezolva intr-un fel sau altul aceasta problema.
Cu respect,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Isj refuza plata ajutorului pentru nastere sce76 sce76 Atasez raspunsul ISJului la cererea mea, rugandu-va sa-mi talmaciti spusele lor: \\"Acest ajutor este cuprins in CCMUN INVATAMANT,, art.36(5), litera f.Tot ... (vezi toată discuția)
Salariu mediu pe unitate acordat mamicilor Laura Old Laura Old Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti si mie cum se calculeaza salariu mediu pe unitate? Eu inteleg ca se aduna bruturile tuturor angajatilor din cartile de munca ... (vezi toată discuția)
Nu pot obtine punerea in executare a hot.judec.definitive pentru prima de nastere! mihaellav mihaellav Buna seara tuturor! Sunt un cadru didactic din Brasov care a castigat in instanta dreptul la prima de nastere conform ccm 2007-2010, aproximativ 1080 ron. ... (vezi toată discuția)