avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Hotarare abuziva fara vot
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Hotarare abuziva fara vot

De curand s-au montat senzori de miscare pentru iluminatul pe casa scarii.Hotararea s-a luat fara a fi aprobata de 2/3 din membrii Adunarii Generale.Cum pot proceda pentru a anula aceasta hotarare si a reveni la iluminatul cu becuri?
Doresc sa precizez ca sensibilitatea de detectie a acestora este indoielnica (stau langa el ,ba se aprinde,ba nu) , iar pretul de persoana estimativ pentru perioada cand erau montate becuri (dintre care economice) era de 7 lei. Scara blocului nu beneficiaza de iluminat natural si e bezna.Imi doresc sa revoc hotararea si sa se revina la iluminatul cu becuri.Va rog sa ma ajutati.Sunt persoane in varsta si copii care nu merita sa aiba parte de acest tratament.Multumiri.
Ultima modificare: Marți, 25 Ianuarie 2022
Alex-U, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alex-U , utilizator 13:06, 15 Februarie 2022
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


Alex-U a scris:

Hotărârea este nulă de drept pentru că nu au fost consultați locatarii.

Nu e nula de drept. Din pacate pentru dvs. legea asociatiilor de proprietari spune altfel:
Articolul 52
(1) Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociației de proprietari ori este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, aceștia sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său pot/poate ataca în justiție respectiva hotărâre.
(2) Acționarea în justiție în conformitate cu prevederile alin. (1) nu întrerupe executarea hotărârii decât în cazul în care instanța dispune suspendarea acesteia.
[ link extern ]
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc mult pentru promptitudinea raspunsurilor si pentru acuratetea lor.Sunt placut surprins sa aflu ca exista oameni in tara asta care isi ajuta semenii si ii ajuta sa isi cunoasca indatoririle precum si drepturile.Va salut respectuos si va urez multa sanatate tuturor.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In conformitate cu disp L nr 196/2018 hotararile adunariilor generale pot fi anulate numai de catre instanta de judecata,la cererea partii interesate
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pana la urma pe dumneavoastra ce va deranjeaza ? Decizia in sine (presupusa ei ilegalitate), sau functionarea deficitara (din punct de vedere tehnic) a sistemului?
Daca va deranjeaza decizia in sine, atunci, asa cu vi s-a indicat mai sus, treuie sa o contestati in instanta. Insa daca va deranjeaza aspectul tehnic, acesta poate fi discutat cu presedintele / administratorul, pentru a se remedia eventualele deficiente.

Din punct de vedere tehnic, solutia cu senzori e mai eficienta, pentru ca:
- asigura un confort sporit (nu trebuie sa ajungi pana la intrerupator ca sa pornesti lumina, nu lasi bagajele din mana ca sa actionezi intrerupatorul, daca urci la ultimul etaj nu trebuie sa te opresti la mijlocul traseului ca sa aprinzi din nou lumina)
- vine cu o economie a costurilor de iluminat (daca urc de la parter la primul etaj, nu aprind toate becurile)
Iar deficientele tehnice se pot rezolva, intrucat de obicei acesti senzori au doua reglaje, unul de sensibiliate, celalalt de durata.
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sper să mi se accepte comentariul, chiar dacă nu face referire la latura juridică, ci la cea tehnică.
Întrucât lucrez în domeniul electric, vă mărturisesc că n-am mai auzit până acum ca o persoană să fie nemulțumită de iluminatul cu senzori de mișcare. Am montat astfel de echipamente la diverse persoane, chiar și la locul de muncă. Am și acasă, pe casa scării, senzori de mișcare, iar anul acesta intenționez să montez unul și în baie, pentru a nu mai lăsa lumina aprinsă din neatenție. Acești senzori de mișcare reprezintă o soluție foarte eficientă și comodă de iluminare temporară, iar în contextul actual, al prețurilor astea aberante la energia electrică, poate asigura o economie în bugetul propriu sau în cel al asociației de proprietari. Evident că pot apărea probleme, dar cele semnalate de dumneavoastră cred că se datorează unui reglaj necorespunzător. Acest reglaj se poate face foarte ușor de către firma care a montat senzorii, sau, în cel mai rău caz, se poate schimba acel senzor care vă creează probleme.
Vă spun sincer că dacă eu aș fi vecin cu dumneavoastră, m-aș opune în mod categoric la desființarea senzorilor și revenirea la un iluminat necontrolabil.

Alte discuții în legătură

Intrebare consum lumina pe scara AlinaMaria23 AlinaMaria23 Cam cati kw de lumina poate consuma scara unui bloc de 3 etaje? Mentionez ca exista 8 becuri pe senzor. (vezi toată discuția)
Problema cu lumina de pe scara, va rog sugestii ellena ellena Locuiesc intr-un bloc cu scara neiluminata natural, si de aceea pe fiecare palier exista in permanenta un bec aprins, mai putin la ultimul etaj unde este ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. m-am mutat de curand si in blocul (cu o singura scara) ... mihaela.agh mihaela.agh Buna ziua. M-am mutat de curand si in blocul (cu o singura scara) in care locuiesc nu exista iluminat in fata intrarii si nici pe casa scarii. Am aproape 2 ... (vezi toată discuția)