Bună ziua!
În cadrul asociaţiei noastre sunt patru tipuri de membri:
1 – fondatori;
2- asociaţi;
3- activi;
4 – de onoare.
În statutul asociaţiei se specifică faptul că în cadrul adunării generale pot vota doar membrii fondatori şi membrii asociaţi.
Membrii activi au doar drept de vot consultativ.
De asemenea se specifica în mod clar pentru membrii fondatori şi asociaţi că pot fi aleşi în consiliul director al asociaţiei.
La membrii activi este specificat faptul că ei pot fi aleşi în consiliul director în limitele impuse de lege.
Întrebarea mea este care sunt aceste limite legale? Fac menţiunea că studiind OG 26/2000 eu nu am găsit nimic referitor la acest aspect al problemei.
Mulţumesc frumos!
Nu e firesc sa fie membri fondatori, asociaţi si activi ci doar membri. Toti acestia au aceleasi drepturi (inclusiv de a alege si de a fi ales), indiferent daca au fost in asociatie inca de la inceput ca membrii fondatori sau au fost acceptati in asociatie ca membri cu drepturi depline dupa o anumita perioada de functionare, indiferent daca au timp sa se implice mai des in activitatile asociatei ca cei activi sau poate destul de rar.
In rest da, asa cum deja ati constat si dumneavoastra din lege, nu e nimic referitor la acel aspect al problemei.
conform legii toti membri au drept de vot, prin urmare se intelege ca doar membrii "activi" si "asociati" sunt membri propriu-zisi in sensul legii, cei asa-zisi "activi" la fel ca cei "de onoare" nu sunt membri propriu-zisi in sensul legii, ci un soi de simpatizanti / sprijinitori fata de care se utilizeaza termenul "membru" dar cu conotatie mai mult simbolica, fara efect juridic, E firesc ca ei sa nu aiba drept de vot sau de a fi alesi, ci, pentru a dobandi acest drept, ar trebui sa ceara si sa fie admisi ca "membri asociati" cf. procedurilor din statut. Celor care nu sunt membri propriu-zisi nici nu li se poate percepe cotizatie, cel mult cutumiar se tolereaza - putin discutabil ca legalitate - sa li se perceapa one-time o "taxa de inscriere". Oricum e ciudat sa se utilizeze termenul "membru activ" pentru o categorie care nu e considerata membru propriu-zis ( altminteri ar trebui sa aiba drept de vot in AG si de a fi ales....)